Избухна дипломатически скандал между Великобритания и ЕС, след като Лондон

...
Избухна дипломатически скандал между Великобритания и ЕС, след като Лондон
Коментари Харесай

Дипломатически скандал между Великобритания и ЕС

Избухна дипломатически скандал сред Англия и Европейски Съюз, откакто Лондон отхвърли да даде на посланика на блока Жоао Вале де Алмейда цялостен дипломатически статут, какъвто се дава на другите посланици, съобщи БНР.

Британското външно министерство упорства, че Жоао Вале де Алмейда и неговият екип не могат да получат всички привилегии и имунитет, каквито се поставят на дипломатите според Виенската спогодба.

Аргументът на Форин офис е, че не може да третира делегация на организация като делегация на обособена суверенна страна, ето за какво не желае да основава казус.

Това значи също, че посланикът на Европейски Съюз няма да има опция да показа акредитацията си на английската кралица, както вършат останалите ръководители на дипломатически задачи. Британското решение е в внезапен контрастност с ситуацията в 142 други страни по света, където дипломатите на Европейски Съюз получават същия статут като представителите на суверенните страни.

Върховният представител по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел изрази „ сериозна угриженост “ в писмо до английския външен министър Доминик Рааб.

Въпросът се чака да бъде разискван от външните министри на страните-членки в понеделник, когато те ще се съберат за първи път след края на „ преходния интервал “ за Брекзит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР