Избраният президент на САЩ Джо Байдън върна в голямата американска

...
Избраният президент на САЩ Джо Байдън върна в голямата американска
Коментари Харесай

Байдън върна Виктория Нюланд в голямата американска дипломация

Избраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън върна в огромната американска дипломация Виктория Нюланд като я уточни за за поста на пом.-държавен секретар по политическите въпроси. Тя ще е третата по сан в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на процедура се занимаваше главно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските страни. Нюланд стана изключително известна около Майдана в Украйна.

По време на всеобщите митинги в Киев, които в последна сметка доведоха до свалянето на украинския водач Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които обществено поддържаха стачкуващите. Тя беше необятно известна със срещата си с протестиращите, напомня Политико. Тя е считана за ястреб във връзка с Русия.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 година като пом.държавен секретар. Интересно е да се означи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с който приказваха тогав за стартирането на плана за интерконектор България-Гърция и за поддръжката, която страната ни получила за построяването на газов хъб „ Балкан ”. Четири години по-късно нито хъб има, нито още е подготвен интерконектора. Няма придвижване и по различен обсъждан по това време въпрос - отпадането на американски визи за българите.

Уенди Шърман, която посредничи за съглашението с Иран при Барак Обама и контракти нуклеарна договорка със Северна Корея под управлението на Бил Клинтън, пък беше посочена за зам.-държавен секретар, предава БГНЕС. Тя ще е вторият в Държавния департамент след избрания за държавен секретар Антъни Блинкен. 

Байдън разгласи, че номинираните за Държавния департамент " са обезпечили някои от най-определящите достижения за националната сигурност и дипломацията в последно време ".   " Уверен съм, че те ще употребяват своя дипломатически опит и умения, с цел да възстановят световното и морално водачество на Америка. Америка се завърна ", сподели бъдещият президент.

Екипът на Държавния департамент ще работи под управлението на държавния секретар Антъни Блинкен, чието чуване за удостоверение ще се организира във вторник в навечерието на инаугурацията на Байдън.

Блинкен сподели, че екипът на Държавния департамент с дами и представители на етнически малцинства на видни позиции " наподобява като Америка ". " Америка в най-хубавия си тип към момента има по-голям потенциал от която и да е друга страна на земята да активизира другите, с цел да отговори на провокациите на нашето време ", сподели Блинкен. 

Номинацията на Шърман бележи с явен знак, че Байдън желае да се върне към съглашението, според което Иран фрапантно понижи нуклеарната си стратегия в подмяна на обещания за облекчение на глобите. Тръмп се отхвърли от договорката през 2018 година и наложи тежки санкции в  неуспешен опит за събаряне на шиитския нравствен режим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР