Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен работи по новия състав на Европейската комисия

Избраната за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен работи по сформирането на нейния нов състав, съобщи Франс прес.

Задачата на Фон дер Лайен е деликатна, защото тя би трябвало да се съобрази с настояванията на партиите в Европейския парламент, с цел да може новият състав на Комисията да получи утвърждението на евродепутатите, предава Българска телеграфна агенция.

Новата Комисия ще е с 26 членове (досега те бяха 27) поради предстоящото на 31 октомври излизане на Англия от Европейския съюз. След като имената на всички претенденти за еврокомисари станат ясни, те ще преминат през чувания в Европейския парламент, а на 22 октомври Екологичен потенциал ще гласоподава по оферти състав на Комисията. Шест страни членки на Европейски Съюз следва да оповестят претендентите си - Франция, Италия, Белгия, Хърватия, Португалия и Румъния. Те имат период да сторят това до 26 август.

Неизвестната големина е Италия, споделят от обкръжението на Фон дер Лайен, която посети Рим при започване на този месец. Краят на обединението на Движение " Пет звезди " и " Лига " на Матео Салвини усложнява процеса по установяване на новия италиански еврокомисар.

Вече са известни имената на 20 претенденти, измежду които има 12 мъже и осем дами.

Седем измежду претендентите са членове на Европейската национална партия като Фон дер Лайен. Това са Йоханес Хан (Австрия), Мария Габриел (България), Стела Кирякиду (Кипър), Маргаритис Схинас (Гърция), Ласло Трочани (Унгария), Фил Хоган (Ирландия), Валдис Домбровскис (Латвия).

Седем са и социалдемократите: Юта Урпилайнен (Финландия), Никола Шмит (Люксембург), Хелена Дали (Малта), Франс Тимерманс (Холандия), Марош Шефчович (Словакия), Жозеп Борел (Испания), Илва Йохансон (Швеция).

Трима са претендентите от политическото семейство на европейските либерали: Вера Йоурова (Чехия), Маргрете Вестагер (Дания), Кадри Симсон (Естония).

Кандидатът от Литва Виргиниус Синкевичус е представител на Зелените, словенецът Янез Ленарчич е самостоятелен, а полякът Кшищоф Шчерски е член на партия " Право и правдивост ", чиито депутати са част от групата на десните евроскептици в Европарламента. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР