Изборният ден в започна с хаос и скандали заради декларациите,

...
Изборният ден в започна с хаос и скандали заради декларациите,
Коментари Харесай

Напрежение в началото на изборния ден в Турция

Изборният ден в стартира с безпорядък и кавги поради декларациите, които би трябвало да се попълнят от всеки български жител, решил да гласоподава в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден.
Още в самото начало в секцията в Авджълар СИК трябваше да организира съвещание и да реши къде би трябвало да се попълнят декларациите от тези гласоподаватели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа за и 3 срещу – решението беше това да става авансово, а пред СИК да се поставя единствено автограф. Минути по-късно решение в секцията дойдоха покровители и беше свикано ново съвещание на СИК, а решението беше променено - декларациите да се попълнят в самата секция. А опашката от гласоподаватели растеше, усилваше се и напрежението.
" В 7:00 написа! Стана 8 часа, а още не одобряват. Те гледат колкото по-малко хора минат, още по-добре! Това е ", показа жена пред БНР. " От 6:30 очаквам тук и не мога да гласоподавам. Искат да не гласуваме! Тогава да не отварят! ", сподели различен гласоподавател.
В Турция през днешния ден е в действие полицейски час, който не важи за българските гласоподаватели. На места са проведени микробуси, които да ги транспортират до изборните секции. А първите часове на изборния ден не оправдаха упованията хората да се изплашат поради пандемията и да не дойдат да гласоподават всеобщо, както е било при предходни избори.
По традиция в Турция са най-вече гласувалите български гласоподаватели отвън страната. Тази година предварителни заявления са попълнени от 21 000 души. В 7 часа в наличието на най-малко половината членове на секционните комисии стартира вота във всички 35 секции в Турция. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за идентичност. Турска полиция охранява още от през вчерашния ден изборните секции.
 Над 21 000 изселници в Турция са подали онлайн декларация за гласоподаване Над 21 000 изселници в Турция са подали онлайн декларация за гласоподаване
Над 21 000 изселници в Турция с български паспорти са подали онлайн декларация за гласоподаване, съгласно описите на Министерството на външ...
През нощта 4-ма униформени служители на реда и двама цивилни дежуриха пред всяка секция, а в изборния ден за реда и спазването на ограниченията, които са в действие в Турция ще наблюдават по 6-ма униформени и двама цивилни турски служителя на реда. За разлика от предходните избори този път изселниците от България имаха опция авансово да попълнят заявления, само че могат и да го създадат и на място.
Голямата незнайна е дали традицията в Турция да се записва най-високата изборна интензивност в български секции, ще бъде спазена и тази година. За разлика от минали избори, този път няма да има всеобщо пътешестване до България за вота. Не е ясно дали това ще значи, че всички тези хора ще отидат до най-близката секция до тях или просто ще си останат вкъщи, опасявайки се от пандемията.
В квартал Авджълар в Истанбул през целия ден през вчерашния ден имаше микробуси с високоговорители, които обясняваха по какъв начин ще се организира вота за български парламент. Но в различен регион на Истанбул, Газиосманпаша, нямаше никакви индикации, че през днешния ден следва избор, улиците бяха пусти.
Изборният ден продължава до 20 часа с опция за удължение до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-много в Чорлу, където има две секции, а авансово записаните за вота са по близо 2000 за всяка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР