Изборните секции в Обединеното кралство затвориха врати, както беше предвидено

...
Изборните секции в Обединеното кралство затвориха врати, както беше предвидено
Коментари Харесай

Приключи гласуването в британския Суперчетвъртък, резултатите се очакват до неделя

Изборните секции в Обединеното кралство затвориха порти, както беше планувано в 21 ч. по Гринуич през вчерашния ден вечерта, предадоха международните организации. Гражданите на Англия и Уелс гласоподаваха за 143 локални съвета, 39 полицейски комисари и за 15 кметове. За едно място в английския парламент се гласуваше и на частични избори в североизточния изборен британски окръг Хартълпул. Отделно пък жителите на Шотландия и на Уелс гласоподаваха за парламенти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вотът беше прочут като Суперчетвъртък. Някои от изборите - да вземем за пример тези за кмет на Лондон - бяха отсрочени от 2020 година поради коронавирусната пандемия.

Заради коронавирусните рестрикции броенето на гласовете във всички тези избори няма да е през нощта. Единствено се броят тази нощ гласовете в Хартълпул, като се чака те да бъдат оповестени през днешния ден сутринта. Победителят в конкуренцията за кмет на Лондон ще бъде разгласен в събота вечерта. Резултатите от изборите в Уелс се чакат през днешния ден вечерта или в събота сутринта, а тези от локалните избори в Англия в неделя. Резултатите от вота в Шотландия се чакат в събота следобяд.

Няколко вота се смятаха за основни в Суперчетвъртъка. В Шотландия лагерът на последователите на независимостта беше раздробен напоследък. Очаква се Шотландската национална партия да излезе отпред, само че в случай че не получи безусловно болшинство, тя може да разчита на поддръжката на шотландските Зелени, само че също и на новата партия Алба на някогашния първи министър Алекс Салмънд, който е някогашен наставник на първия министър Никола Стърджън, трансформирал се в неин съперник. Във вота вземат участие и шотландските консерватори, шотландските лейбъристи и шотландските либерал-демократи, които са срещу разединение на Шотландия. Ако лагерът на самостоятелна Шотландия получи болшинство в Народното събрание, то английският министър председател Борис Джонсън няма да има никакво опрощение, с цел да отхвърля нов референдум за независимостта на провинцията.

В Уелс Марк Дрейкфорд от уелските лейбъристи се надява да завоюва втори мандат като първи министър. Но партията му надали ще получи безусловно болшинство. Затова ще е принудена да сформира коалиция с лявата партия Плайд Камри, чийто водач Адам Прайс упорства за референдум за самостоятелност до пет години, в случай че неговата партия завоюва болшинство.

Вотът за място в националния парламент в изборния окръг Хартълпул, бастион на лейбъристите, е наблюдаван с интерес. Досегашният член на Народното събрание там подаде оставка поради обвинявания в полов тормоз. За лейбъристите ще е значимо да запазят контрола си в този окръг след цунамито на консерваторите през 2019 година в регионите, наранени от деиндустриализацията в Северна Англия.

Вотът в Лондон пък поражда интерес , тъй като опълчва двама претенденти с имигрантско родословие. Досегашният кмет Садик Хан се бори за преизбиране. Той е на 50 години, наследник на пакистански водач на рейс и на шивачка. Израснал е в работен квартал на Лондон с шест братя и една сестра. Учи право. На 15 години се записва в Лейбъристката партия. През 1994 година става общински консултант в Уандсуърт в южен Лондон. През 2005 година става народен представител от квартала Тутинг. Три години по-късно Гордън Браун му предлага поста на министър за общините. На идната година става министър на превоза. Така де факто е първи министър мохамеданин в английското държавно управление.

Споделя, че не би желал да е и първи министър председател мохамеданин, тъй като обича да е кмет на Лондон. През първия си кметски мандат замрази цените на публичния превоз, сътвори зони с ниско наличие на нездравословни излъчвания, само че бе упрекван, че не съумял да възпре нападенията с хладно оръжие, които зачестиха и които се приписват на понижаване на полицейския личен състав поради ограниченията за строги икономии на консервативните държавни управления. Наскоро той сътвори комисия, целяща да усъвършенства многообразието в общественото пространство. Обещава и работни места след рецесията, подбудена от пандемията.

Опонент на Хан от редиците на консерваторите бе 49-годишният Шон Бейли, който е с родословие от Ямайка и си мечтае да стане първият негър кмет на английската столица. Той е някогашен обществен служащ, а майка му е била специфичен консултант на Дейвид Камерън. Бейли дава обещание ново начало за Лондон с повече работни места и жилища и стягане на ограниченията за сигурност.

Като цяло изборите в Супер четвъртък са считани за тест за Борис Джонсън. Те са първите огромни избори от началото на пандемията. Въпреки свадите към него напоследък той си остава известен, главно поради триумфа на имунизационната акция против ковид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР