„Изборите за парламент ще произведат това, което видяхме миналото лято

...
„Изборите за парламент ще произведат това, което видяхме миналото лято
Коментари Харесай

Политолог: Изборите ще произведат видяното миналото лято

„ Изборите за парламент ще произведат това, което видяхме предишното лято – няколко играчи, които са в незадоволителна степен разпознавани и припознавани, ерго, най-после няма да имат легитимността да трансформират това, против което претендират, че се борят. “ Това сподели пред БНР Любомир Стефанов, учител по Политически науки в Нов български университет.

„ На площада доста елементарно се вика, обаче след това, когато си вътре в Народното събрание и би трябвало да материализираш политически поръчки в действителни управнически политики, нещата стартират да наподобяват много по-различно “, уточни той в предаването „ Преди всички “.

Според политолога ще бъде забавно, тъй като идните парламентарни избори ще разрешат да претеглим каква е моментната фотография на политическата ориентировка на българските жители, или най-малко на тези, които по думите му ще се престрашат да отидат да гласоподават.

„ Защото от ден на ден се постанова чувството, че надали не това е някакъв всеизвестен героизъм – да отидеш до секцията и да упражниш правото си на глас. “

„ Едно от нещата, които стоят зад цялостния мандат на настоящия парламент, е методът на сглобяване на ползи, по този начин щото да се получи вътрешно-парламентарно болшинство, въпреки и леко флуидно, само че стабилно на всевъзможни типове напрежения. Второ – неналичието на сериозен напън извън. Обществото не съумя да канализира напрежението, недоволството, което имаше към властта – това да докара до предварителни избори и до съществено разбъркване на прословутото статукво “, счита Стефанов.

Според преподавателя по време на митингите предходната година ГЕРБ са изиграли доста сполучлив водевил, като са основали усещане, че имат вътрешно напрежение и морална алтернатива, само че над тях стои по-голям дълг: публичният интерес.

„ Тъжното беше, че митингите от предходната година не си бяха научили домашното от 2013 година. За да се получат избори, би трябвало да има необятно публично неодобрение и необятно напрежение, което обаче освен да бълбука и да ври, а да сътвори чувство за опция. Това не се получи. 2013-а беше по-близко до сюжета, който описах, в сравнение с лятото на 2020 година За страдание го виждаме и сега – не виждаме блок или коалиция от партии, които да са припознати от жителите, които бяха недоволни и не престават да са недоволни като опция на обругаваното, охулвано и предмет на неодобрение статукво. “

Партиите в България не престават да не се научават, че няма парцелиране на електорални квоти, каквото е било особено през 70-те и 80-те години в Европа, акцентира Любомир Стефанов.

Ние продължаваме да имаме базисна липса на фундаментален народен консенсус, на този митичен народен интерес, посочи преподавателят.

Партиите не престават и да не схващат жителите какво желаят от тях и какъв е смисълът на съществуването на политическата партия, която не съществува, с цел да се държи като фракция, означи още Стефанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР