Изборите за Бундестаг в Германия започнаха.Точно в 08:00 в неделя (09:00 българско

Изборите за Бундестаг в Германия започнаха.Точно в 08:00 в неделя (09:00 българско ...

В Германия отвориха избирателните секции за избор на БундестагИзборите за Бундестаг в Германия започнаха.

Точно в 08:00 в неделя (09:00 българско време) в цялата страна бяха открити избирателните секции. Право на глас, по данни на Федералното статистическо ведомство, имат около 60.4 млн. жители на страната и те ще определят бъдещия състав на парламента. След изборите на основание разпределението на мандатите в Бундестага ще бъде сформирано и новото правителство начело с новия канцлер.

В страната се прилага смесена избирателна система, която съчетава мажоритарния и пропорционалния вот. Половина депутати се избират в 299 избирателни окръга чрез пряко гласуване, а другата част - по партийни списъци. Всеки избирател разполага с два гласа. Първият се дава за кандидата (пряк мандат), вторият - за партийната листа. Броят на мандатите на партиите в Бундестага трябва да отразява резултатите от гласуванията  по партийните листи.

В днешните парламентарни избори участват най-голяб брой партии от момента на обединението на Германия. По данни от Федералната избирателна комисия, свои кандидати са издигнали 47 политически обединения. Реални шансове да попаднат в парламента, обаче, имат само блокът ХДС/ХСС, социал-демократите, "Зелените", Свободната демократическа партия (СвДП, либерали), дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" и Ляваата партия.

За местата в Бундестага ще се борят рекорден брой кандидати - 6211, в това число и 2024 жени.

Източник: banker.bg