Изборите в Босна и Херцеговина (БиХ) затвърдиха разделението между трите

...
Изборите в Босна и Херцеговина (БиХ) затвърдиха разделението между трите
Коментари Харесай

Изборите в Босна и Херцеговина затвърдиха етническото разделение

Изборите в Босна и Херцеговина (БиХ) затвърдиха разделянето сред трите етнически групи в страната на фона на дълбока политическа рецесия, само че наподобява, че ще насочат външната й политика към Запада, а не към Русия , демонстрираха предварителните резултати в понеделник, предава Ройтерс.

Националистическите партии и от трите групи се чака да преобладават в националните и районните парламенти въз основа на 70% от преброените бюлетини , съгласно частичните резултати от, извършени в неделя, оповестени от изборната комисия.

Босненски и хърватски претенденти, които не са националисти, ще ръководят междуетническото Председателство на БиХ дружно с най-близкия съдружник на проруския сръбски националист Милорад Додик, демонстрират резултатите.

Босна и Херцеговина остава нефункционираща и нестабилна страна съвсем три десетилетия след опустошителния спор сред сърби, хървати и бошняци (босненски мюсюлмани), отключен от разпада на някогашна Югославия.

Изборите се организират под надзора на Върховния представител на Организация на обединените нации Кристиан Шмид , който наложи промени в парламентарните процедури след затварянето на изборните секции, с цел да предотврати следизборна невъзможност в миг, когато и хърватите, и сърбите заплашиха с дейности, които биха отменили следвоенния нежен баланс.

Централните, районните и локалните избори в страната, разграничена след войната на босненско-хърватска и сръбска самостоятелни области с общи институции, опълчиха уверени националисти против претенденти, които се стремят да реформират стопанската система.

Резултатите от парламентарните избори демонстрираха, че акциите за блокиране на измененията евентуално ще продължат.
 Войната в Украйна спряла отделянето на босненските сърби от Босна
Войната в Украйна спряла отделянето на босненските сърби от Босна

През декември Народното събрание на самостоятелната сръбска република гласоподава да стартира работа по спиране

И въпреки всичко наличието на бошняка Денис Бечирович и хърватина Желко Комшич в тричленното Председателство се счита за значимо във време на рецесия в Европа, защото органът, въпреки и най-вече параден и алегоричен, взема решение външната политика и защитата на БиХ.

Двамата ще имат болшинство против досегашния президент на Република Сръбска Желка Цвиянович, съдружник на Милорад Додик, който избира връзките с Русия и Китай пред тези със Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Бечирович, който съставлява босненските мюсюлмани, и Комшич, който съставлява хърватите католици, се считат за по-склонни от своите противници да работят за опазване на нежната държавност на страната на фона на най-тежката политическа рецесия от войната през 1992-1995 година

Бечирович, член на Социалдемократическата партия (СДП), който беше подсилен от 11 опозиционни партии с гражданска ориентировка, завоюва 57% от гласовете и победи Бакир Изетбегович, чиято националистическа босненска Партия на демократичното деяние (ПДД) непроменяемо ръководи след войната.

Изетбегович, който съгласно изборната комисия печели 37,84% от гласовете съгласно резултатите, основани на 86,38% от гласовете, призна провалянето си късно в неделя.

Комшич, водачът на партията Демократичен фронт (ДФ), си обезпечи четвърти мандат в Председателство, побеждавайки противника от преобладаващата Хърватска демократична общественост (ХДО) с 53,61 от гласовете.

Проруският сепаратистки сръбски водач Милорад Додик е на път да стане още веднъж президент на самостоятелната Република Сръбска в БиХ. Неговият съдружник Желка Цвиянович завоюва конкуренцията за сръбски член на босненското президентство с 52,87% от гласовете.

Международни наблюдаващи споделиха, че изборите са минали безпрепятствено, само че предизвестиха, че етническите разделения и нападателната, разделяща изразителност към момента доминират .

" Жизнено значимо е да се преодолеят разликите сред етническите групи ", сподели Стефан Шенах, оглавяващ задачата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Групата на хърватските политически партии отхвърли успеха на Комшич като нелегитимна, заявявайки, че е извоювана посредством най-вече на гласовете на бошняците.

Хърватските политически водачи заплашиха да блокират сформирането на държавното управление на босненско-хърватската федерация, в случай че Комшич завоюва, само че тъкмо след затварянето на изборните секции Върховният представител в БиХ Кристиян Шмид промени изборния закон и районната конституция .

Германецът Шмид наложи, както той сподели, ограничения, подобряващи функционалността на федерацията на бошняци и хървати и гарантиращи следизборното определяне на непряко определени органи.

С измененията се отстраняват механизмите за блокиране и се вкарват периоди за назначение на заместници. Андреас Шидер, началник на задачата на Европейския парламент в Босна, която следи изборите, разкритикува този ход, заявявайки, че той се преглежда като " подкопаващ демокрацията и институциите на Босна ". Офисът на Шмид не беше открит за коментар.

Милорад Додик на практика не признава пълномощията на Шмид , който не бе определен с единогласие от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и който наследи на поста австриеца Валентин Инцко. Самият Инцко, тъкмо преди да напусне поста си провокира най-голямата полтическа рецесия след войната в разграничената страна, като наложи закон, въвеждащ наложително признание на Геноцида в Сребреница и предусещащ затвор за тези, които го отхвърлят . Додик, тогава член на президентството, и следеният от него парламент в Република Сръбска оповестиха, че не признават този закон и гласоподаваха за последователно излизане на Република Сръбска от основни федерални институции, като Прокуратурата и поеха курс към още по-голяма самостоятелност.
 Съединени американски щати със наказания против водача на босненските сърби Додик
Съединени американски щати със наказания против водача на босненските сърби Додик

Застрашен е мирът в Босна и Херцеговина и в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР