Избори за 49-то Народно събрание на България ще се проведат

...
Избори за 49-то Народно събрание на България ще се проведат
Коментари Харесай

Днес се провеждат избори за 49-то Народно събрание в България



Избори за 49-то Народно заседание на България ще се проведат през днешния ден по новите изборни правила, които върнаха смесеното гласоподаване по едно и също време с бюлетини от хартия и от машини  и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина  а в изборните описи попадат над 6 милиона и 500 хиляди гласоподаватели. Секциите във страната отварят след час в 07.00 часа, а гласуването продължава до 20.00 часа вечерта.

Законодателят реши, че в секции с над 300 гласоподаватели се гласоподава и с хартиени и с машинни бюлетини, в страната устройствата са 9 366, само че още през вчерашния ден стана ясно, че 15 от тях са отвън строя още преди началото на вота. В чужбина секциите са 737 броя в 61 страни. а машините там са 245. Най доста секции в зад граница има в прилежаща Турция и в Обединеното кралство, Испания и Съединените американски щати.

За 240 места в Народното събрание се борят 4 566 ма претенденти. Те са издигнати от 15 партии и 7 обединения.

Избирателите гласоподават с годна персонална карта. При влизане в изборното помещение афишират дали ще гласуват 

" Ако са решили да гласоподават с хартиена бюлетина, доста значимо е да знаят, че би трябвало да изразят своя избор единствено с химикал, пишещ със наследник цвят, отбелязвайки с " X " или " V ". Много значимо е да не гласоподават единствено с преференция. Задължително би трябвало да има глас за партия или коалиция, с цел да бъде регистриран гласът им ", разяснява представителят на ЦИК Росица Матева.

При гласоподаване с машина бюлетината се пресъздава на екрана а на разпечатаната бюлетина се отбелязва вота на гласоподавателя за коя групировка е дал своя вот и в случай че е маркирана преференция името на предпочетения претендент. 

След края на изборния ден секционните комисии ще броят първо хартиените бюлетини а по-късно тези от машините, данните ще се впишат на обособени редове  а на трети ще се сумират. ЦИК указа, че няма невалидни бюлетини от машините. Във страната броенето ще протече в изискванията на видеоизлъчване и записване с устройства, такива има в 11 хиляди 608 секции, през вчерашния ден бяха сменени 5 неработещи. Видеонаблюдението ще е налично на платформата еvideo.bg

Регистрираните анкетьори от социологически организации, които ще вършат проучвания " на излаз " са 1019 анкетьори, само че оповестяването на социологически данни е неразрешено до краят на изборния ден в 20.00 часа.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР