Избирателните секции в цяла Турция затвориха, като гласуването на втория

...
Избирателните секции в цяла Турция затвориха, като гласуването на втория
Коментари Харесай

Приключи гласуването на втория тур на президентските избори в Турция

Избирателните секции в цяла Турция затвориха, като гласуването на втория тур на президентските избори в страната завърши в 17:00 ч. локално време.

Председателят на изборната комисия Ахмет Йенер направи изказване след края на гласуването. Той съобщи: " Процесът на гласоподаване на втория тур завърши. Нямаше неподходящи обстановки ", цитира " Хюриет ".

Повече от 64,1 млн. души бяха регистрирани за гласоподаване, в това число над 1,92 млн. души, които гласоподаваха по-рано в изборни секции в чужбина. Общо 191 885 урни за гласоподаване бяха сложени за гласоподавателите в цяла Турция, съобщи Анадолската организация.

Избирателните секции на митническите пунктове също бяха затворени, а гласуването в дипломатическите задачи на Турция в чужбина завърши на 24 май.

Започна преброяването на бюлетините, с цел да се дефинира резултатът от дуела сред президента Реджеп Тайип Ердоган и главния претендент на опозицията Кемал Кълъчдароглу за петгодишен мандат.

Милиони гласоподаватели отидоха до урните на 14 май, с цел да изберат президент на страната и членове на 600-местния парламент. Народният алианс на Ердоган завоюва болшинство в Народното събрание над опозиционния Народен алианс на шестте партии. Но президентската конкуренция се насочи към втори тур, защото нито един претендент не получи нормално болшинство, или 50% от гласовете, макар че Ердоган водеше.

" Турският народ даде своя принос за демократичната битка по най-хубавия метод. Пожелавам му вотът да бъде удобен за нашата страна, за нашия народ ", сподели Ердоган при гласуването през днешния ден.

" Да се отървем от властническата администрация ", прикани от своя страна Кътлъчдароглу при своето гласоподаване.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР