Избирателната активност в президентския вот в Афганистан изглежда по-ниска от

...
Избирателната активност в президентския вот в Афганистан изглежда по-ниска от
Коментари Харесай

Ниска избирателна активност на президентския вот в Афганистан

Избирателната интензивност в президентския избор в Афганистан наподобява по-ниска от предходните години.
Афганистанците отидоха до урните в събота, с цел да гласоподават в първия тур на президентска конкуренция, който ще реши дали президентът Ашраф Гани ще завоюва втори петгодишен мандат.
Около 9,6 милиона афганистанци - при население от 35 милиона - се записаха да гласоподават на изборите, които се организираха в към 4 900 изборни секции.
Първоначално изчисление, огласено от самостоятелната изборна комисия в Афганистан сподели, че при данни от малко повече от половината станции са дали своят вот малко под 1,1 милиона души.
Ако тази наклонност на изборната интензивност се резервира, тя би представлявала равнище на присъединяване под 25 % - по-ниско от който и да е от трите предходни президентски избори в Афганистан.
През 2014 година, да вземем за пример, изборната интензивност беше малко под 50 %, въпреки че директните съпоставения са сложни, защото предходните вотове бяха подложени на обвинявания в систематични измами.
Властите оповестиха съботния избор за сполучлив, защото талибаните не съумяха да извършат огромна офанзива, което да докара до огромен брой жертви.
Но въстаниците въпреки всичко насочиха офанзивата си към демократичния развой, провеждайки поредност от бомбени офанзиви на изборни секции и ангажирайки афганистанските сили за сигурност в конфликти в цялата страна.
Според мрежата на анализаторите в Афганистан, която обработва данни за произшествия посредством разнообразни източници, в границите на изборния ден са регистрирани повече от 400 офанзиви.
Талибаните настояват, че са направили 531 офанзиви, до момента в който вътрешното министерство съобщи, че " врагът " е направил 68 набези.
Официалният брой на смъртните случаи е петима чиновници от сигурността. Но през предишните години управляващите оповестяват малко информация в деня на изборите, с цел да дадат по-късно по-голям брой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР