Избирателната активност на референдума за промяна на конституцията на Румъния,

...
Избирателната активност на референдума за промяна на конституцията на Румъния,
Коментари Харесай

Референдумът за де факто забрана на браковете между хомосексуални в Румъния не успя

Избирателната интензивност на референдума за смяна на конституцията на Румъния, която да отстрани опцията за еднополови бракосъчетания, е 20,41%, оповестиха от Централната изборна комисия на северната ни съседка, съобщи БГНЕС.
Малко над 3,7 млн. жители са упражнили правото си на глас. За признание на референдума обаче е належащо присъединяване на най-малко 30% от гласоподавателите.
Референдумът за по-точното определение на понятието " семейство " в румънската конституция се организира на 6 и 7 октомври. В настоящия текст от главния закон на страната е записано, че фамилията съставлява " непринуден брак сред съпрузи ". Инициаторите на допитването от " Коалиция за фамилията " оферират смяната, съгласно която то става " непринуден брак сред мъж и жена ", с което ще бъде изключена опцията от публична регистрация на връзките сред еднополови двойки. Те се оплакаха, че съзнателно са били неодобрени и им е било пречено да разпрострат осведомителна акция, че изобщо ще има референдум.
Същевременно румънски опозиционни партии упрекнаха ръководещите социалдемократи за неуспеха на плебисцита. Ръководителят на опозиционната Ниционално-либерална партия на Румъния Людовик Орбан съобщи, че за резултатите от референдума са отговорни ръководещите социалдемократи и персонално техният водач Ливиу Драгня, който е " присвоил " концепцията за осъществяване на допитването и по този метод я е " компрометирал ". От опозиционния " Съюз за избавление на Румъния " (ССР) също считат, че ниската изборна интензивност е сигнал към управляващите, които са одобрили референдума.
" Това държавно управление би трябвало да си върви, настояваме за неговата оставка, тъй като хвърли напразно 40 млн. леи (около 16,7 млн. лева) ", съобщи водачът на ССР Дан Барна.
Инициаторите на допитването считат, че ниската интензивност е резултат от протест от страна на политическите партии. Според тях референдумът би могъл да бъде още един в близко бъдеще.
Председателят на Съвета за битка с дискриминирането Чесаба Азталос прикани жителите на страната към рационалност и помоли резултатите от референдума да бъдат признати " със примирение ". " От юридическа позиция нищо не се е трансформирало. Конституцията и в този момент не разрешава еднополовите бракове! Наш дълг е да ограничим речта на омразата и разделянето на обществото ", написа Азталос във Фейсбук.
Хомосексуализмът Румъния беше закононарушение до 2000 година, когато под напън от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ промени законодателството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР