Из рубриката Новини с добавена стойност в предаването Политически некоректно

...
Из рубриката Новини с добавена стойност в предаването Политически некоректно
Коментари Харесай

Вътрешният ритъм на външните работи

Из рубриката " Новини с добавена стойност " в предаването " Политически неточно " по БНР.
***
...Тази седмица още веднъж бяхме претрупани с най-разнообразни по напън публични проблеми.
За нас по-голям световен въпрос съставлява европейският път на Северна Македония. Но се занимавахме и с местни спорове като изборите в Съединени американски щати и битката с ковид у нас. Всички тия проблеми ги решавахме благодарение на външния министър Екатерина Захариева. 
С нея не мога да кажа, че сме сътрудници или по някакъв метод близки, но преди време, в юношеска възраст, дружно с нея прочетохме две ремаркета с книги.
Бяхме страхотна двойка читатели - Екатерина Полувелика Татар-Пазарджишка и Г-н Балев Дунавския ураган в равнината. С Екатерина се срещахме скрито в Павликени да четем книги. Четенето ни направи умни и благородни. Това е страхотното въздействие на качествената литература. Четяхме с Катя типичен творби, научна литература, исторически и религиозни писания. 
Помня по какъв начин четохме " Сума на теологията " от Тома Аквински - брей, доста писмен знак, доста нещо, но не съжаляваме за нито един ред. Много се обогатихме в ония времена на духовна беднотия. Това беше мнооого от дълго време и го описвам единствено по тази причина, тъй като, откак поумняхме с нея, светът към този момент не е същият. Много си разширихме мирогледа, тя стана вицепремиер и министър в разнообразни кабинети, аз пък поръсвам пот на литературната равнища, с моя впрегатен Пегас обогатявам българската просвета. 
Но и през днешния ден имаме общи ползи с госпожа Захариева, примерно в тоя сантиментален исторически развой - европейската интеграция на Македония. Аз споделям: 
- Давай да ги интегрираме тия македонци, да не жалим сили и средства, това ще ни направи политически и духовно по-богати - както преди време с тебе четяхме книги дружно и поумнявахме постепенно. 
Но Катя Захариева ми възразява: 
- Не можем да ги интегрираме македонците, преди да си напишат домашното по история и обща европейска просвета. Те да прочетат като мене и тебе “Сума на теологията ”, да престанат с историческия вандализъм и да покажат благосклонност с възприемането на всички наши тези за общата ни история. Искам да водим разговор в обективна доминация. Все отново ние сме по-голяма и остаряла страна, членуваме в Европейския съюз три петилетки насмалко. Много по-напред сме от тях. Нашите другари от Северна Македония би трябвало да са по-смирени по европейския друм. 
Аз пък аз тука имам една контратеза на екатеринината. Смятам, че би трябвало да оказваме помощ на нашите другари от Македония, в случай че се затрудняват с написването на историята си. Но да оказваме помощ с доста самообладание и такт, не да се прави България на строга стопанка с бич. Без грубости и кръчмарски бабаитлък. Да покажем, че сме по-умни и овладяни, да покажем, че сме чели “Сума на теологията ”. Аз дори съм навит да им продадем на македонците от нашите F-16 - в символ на добросъседски и стратегически усеща. И малко военни кораби би трябвало да им пазарим за 1-2 милиарда - да се почувстват морска страна! Това би било доста преференциална договорка, но не знам кой може да я прокара. Някой огромен сладкодумец като Бойко Борисов, който всички водачи по света доста почитат.
Това е работа за него, а ние с Катя Захариева захванахме локалните проблеми с световно значение. Примерно, за изборите в Съединени американски щати му дръпнахме една необятна полемика, но ги разнищихме до последния бял косъм на Байдън. Много ги разбираме Щатите, като българския фейсбук сме - там няма човек, който да не е най-тънък ценител на тая проблематика. С две думи - изборите в Щатите са най-щателно оценени от българския фейсбук, по тази причина няма какво повече да се каже. 
Дори такива потенциали като мен и Екатерина Полувелика - ние немеем и се смеем пред националните свети жертви интелектуални. Хората седят и проучват, ушите им пушат като на неверни дяволи.
Но основната ни екзистенциална паника си остава битката с ковид. Чухме, че обстановката е овладяна. Ала паниката ни пораства макар цялата овладяност на ситуацията. Даже се чудим кое е по-добре овладяно - пандемичната конюнктура или правосъдната система.
Кой от двата хаоса е по-контролиран?
Кой от двамата писатели Борисов и Лукашенко пръв ще напише “Сума на Конституцията? ”. 
Екатерина Полувелика е вицепремиер по правосъдната промяна, само че и тя не може да ми отговори еднопосочно. Чухме, че като свършат местата по лечебните заведения, ще настаняват болните в хотели, само че не чухме кой ще лекува тия заболели, като свършат лекарите и сестрите.
Ще ги лекуваме аз и Захариева, тъй като сме прочели цялата Александрийска библиотека, тъй че, спете умерено, деца на България, от Чикаго до Владивосток през Павликени! 
***
Пълен текст на импресията и звуков файл - тук:
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР