Из Музея на кича © Мартина Ганчева Музей на кича

...
Из Музея на кича © Мартина Ганчева Музей на кича
Коментари Харесай

По музеите ще ги познаете

Из Музея на труфя

© Мартина Ганчева Музей на труфя

Музеят на труфя се намира на Улицата на ковачите в остарелия град на Букурещ. Заема втория етаж на бивш бар и е място, където се срещат именитият граф Дракула, някогашният комунистически водач Николае Чаушеску и Исус Христос. " Златотърсачка ", обута в мрежест чорапогащник и с неонова рокля. Нейният мъжки еквивалент - със слънчеви очила и ланец на врата. Копие на " Давид " на Микеланджело - по златно колие с огромен $, възглавница - монета от 1 евро, неонови християнски кръстове, плачеща икона, гоблен на Мона Лиза, модел на жилище със социалистически мебели и опънато въже с прано долни дрехи над тях, скулптура на духовник до бляскав автомобил, флейти с пайети, шарени килими за стена и още доста действителни парадокси. 215 на брой.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Специалистът по реклама Кристиан Лика ги е подредил в седем категории, като е вложил към 15 000 $. " От 20 години натрупвам предмети на труфя. Обиколил съм целия свят. Бил съм в 101 страни. И постоянно съм желал да направя нещо забавно за туристите. Реших, че и тук, на Балканите, би трябвало да си имаме Музей на труфя. Бутиков музей, с който да излезем от клишето, от стандарта. "

https://kitschmuseum.ro
Работно време: всеки ден от 12 до 23 ч.
Адрес - Strada Covaci nr. 6 (етаж 2)
Цена на билета: 30 леи (около 15 лева)

Илюстрация
Из " Малкият Париж "

Увеличаване

Из " Малкият Париж "

Смаляване

Музей " Малкият Париж "

Елегантност и мирис на отминали столетия. Музеят " Малкият Париж ", който отвори порти в румънската столица през декември, евентуално е най-красивото място в Стария град на Букурещ. " Два разнообразни свята се срещат на улица " Липскани " 41.

" Когато човек влезе вътре, застива на място. А погледът му постепенно стартира да обикаля. Предметите и атмосферата го придвижват в края на XIX век, когато модата, маниерите, езикът идвали от Париж ", споделя лидерът на тази машина на времето - фотографът и режисьор Еуджен Чокан. Музеят има ориенталски, френски и румънски салон. Огромно огледало в жанр рококо, ръчно изрисуван сервиз за чай, шапка от 30-те години на предишния век със плява от Панама, бастун със сребърна ръкохватка, стереоскоп, бинокъл за опера, шевна машина Singer. " Тя беше част от всекидневието на всяка къща. Жените се опитваха вкъщи да пресъздадат модата, която навлизаше от френските списания ", споделя Еуджен. Събирал е това ретро благосъстояние над 20 години. Много от предметите са завещание от неговото семейство и от Ралука Партенеие, колекционер на остарели шапки. Такса за това пътешестване в предишното не взима. Целта му е да напомни на сънародниците си и на туристите славните времена на Букурещ. Времето, в което го наричали Малкия Париж.

Адрес - Strada Lipscani 41.
Музеят не работи в понеделник и вторник, в останалите дни е отворен от 12 ч.

Илюстрация
Из Музея на сетивата

Увеличаване

Из Музея на сетивата

Смаляване

Музей на сетивата

Кога за финален път изпитахте възприятията и страстите си? Можете да го извършите в Музея на сетивата. Тук занимателно и просветително, загадъчно и рационално вървят ръка за ръка. Приключение от 12 стаи с 40 експоната. И нищо не е каквото наподобява. Безкрайната стая - вие и вашите отблясъци. Обърнатата стая, където ще получите друга вероятност. Само внимавайте да не паднете от тавана! А бихте ли се осмелили да легнете на легло с 1200 пирона? И това е допустимо. Мистериозният калейдоскоп ще сътвори изкуство с вашето лице. Снимка през него е най-хубавият сувенир, който можете да си вземете за спомен. В стаята на оптичните илюзии пък ще видите по какъв начин наподобява светът през очите на джудже или колос.

А на финала ще бъдете поканени да преоткриете Букурещ посредством миризми. Музеят се намира в един от най-големите молове в Букурещ - Afi Mall, където с изключение на наложителната порция магазини има и увеселителен парк за деца. Освен това музеят е приспособен за хора с увреждания, а за групи възпитаници и студенти има отстъпка 10%, стига да извършите резервация 15 дни по-рано.

Адрес: Afi Cotroceni Mall, Bld.Vasile Milea, Nr.4
Работи всеки ден от 10 ч.
Билет за възрастни: 39 леи (около 20 лева)
Деца (между 5 и 15 години): 29 леи (около 15 лева)
Семеен билет: 94 леи (около 47 лева)

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Музей на корупцията

Корупцията като изкуство и подкупът като метод на живот - допустимо е. И то на една река разстояние. Проектът е дело на цифрова организация, основана в Букурещ. Виртуалният музей на корупцията " отвори порти " през 2016 година Сграда няма, само че има уебсайт, който предлага онлайн разходка измежду картини, въодушевени от изцяло действителни случаи в страната. Някои рушвети са толкоз невероятни, че човек не може да разграничи дали са били действителност, или са измислени - от милиони евро до овце или бутилки с минерална вода.

Приемане на рушвет в гробище, картини и златни кюлчета, седем идентични порти в град Бухуш, мост в канавка - всичко това е изобразено върху рисунките, а знаците са красноречиви. Като да вземем за пример този с някогашния румънски народен представител Флорин Попеску, който примамил гласоподаватели с печени пилета - 60 тона на стойност 108 000 евро, и си спечелил прозвището Пилешкия барон. Или някогашният финансов министър Дариус Вълков, който употребявал прикритието на гробищен парк, с цел да получава подкупите. Преди време в Румъния нашумя и казусът с някогашния министър на земеделието Дечебал Траян Ремеш, който взел кълцаница и палинка (ракия - бел. ред.) като рушвет. Авторите на концепцията преглеждат всички форми на незаконното действие. Но какво ги е въодушевило?

" Фактът, че ежедневно по новините виждаме нови и нови обвинявания. Изчетохме доста страници и досиета. Решихме, че е добре да има Музей на корупцията, с цел да не се не помнят всички тези неща. Бъдещите генерации би трябвало да знаят ", споделят хората, които стоят зад плана.

Във виртуалния Музей на корупцията можете даже да си извършите тест кои подкупи са " неприятни " и кои не.

http://www.muzeulcoruptiei.ro

*Авторката е публицист в " Нова телевизия "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР