"Иво, не могат да дишат. Пищят като луди!" - "Няма

...
"Иво, не могат да дишат. Пищят като луди!" - "Няма
Коментари Харесай

Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка

"Иво, не могат да дишат. Пищят като луди! " - "Няма да отваряш, а в случай че умрат, ги изхвърли в някоя горичка ". Основни настоящи лица в нещастието с "камиона на гибелта " са деветима българи. От през вчерашния ден те дават отговор пред съда, напомня Дойче веле.

71 души, измежду които и четири деца, наблъскани на 14 кв.м. - без осветяване, без вентилация, без прозорец. Кислородът е приключил за не повече от три часа.

Бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан се пробват да привлекат вниманието на водача с тракане и боричкане по вратата на хладилния камион. Мъжът ги чува, само че не отваря, тъй като по този начин му е подредено. Всичките 71 души умират трудно.

Кадрите от тази покруса, разиграла се през лятото на 2015, са толкоз шокиращи, че малко по-късно Меркел отвори границите на Германия за бежанците, означават в тази връзка редица медии и прибавят: Посланието беше повече от ясно - сходно нещо не трябва да се случва в никакъв случай повече!



"Иво, пищят като луди! "

Тази седмица в унгарския град Кечкемет стартира процесът против каналджиите, организирали курса на въпросния "камион на гибелта ". Повечето от трафикантите са български жители. Установено е, че сред февруари и август 2015 те са превозили незаконно най-малко 1200 мигранти, от които са получили повече от 300 000 евро.

От средата на август 2015, т.е. - преди нещастието със задушилите се 71 бежанци, каналджиите са били следени от унгарската полиция, която даже е подслушвала телефонните им диалози. Този факт накара доста немски медии да спекулират, че нещастието е можела да бъде предотвратена. Унгарските управляващи обаче отхвърлят обвиняванията и разясняват, че прихванатите телефонни диалози са били преведени и оценени чак по-късно - след съдбовния свършек на пътуването, довело до гибелта на 71 души.

Записаните диалози разкриват цялата свирепост и безсъвестност на трафикантите. В един от тях водачът на камиона, 26-годишен български жител, споделя: „ Иво, Иво, мисля, че не могат да дишат. На 100 % съм сигурен, не нямат повече въздух. Пищят като луди!”. Отговорът обаче гласи: „ Абе, виж единствено да не прегрее таз проклетия. Карай, карай и толкоз… Няма да отваряш, а в случай че умрат, ги изхвърли в някоя горичка в Германия ".

Предполага се, че присъдата ще бъде произнесена най-рано в края на годината. Предстои да бъдат изслушани най-малко 200 очевидци, съобщи юристът Миклош Магони, който е длъжностен бранител на един от обвинените български жители.

"Та той самият има деца "

На въпрос дали клиентът му осъзнава какво е направил, юристът дава отговор: „ Разбира се, че станалото го е засегнало по мъчителен метод. Та той самият има семейство и деца”. Въпросният 30-годишен българин е упрекнат за подстрекателство към ликвидиране на бежанци. Именно той, дружно с главния обвинен - афганистанец, е дал инструкции на водача да не отваря вратите.

Адвокат Магони се оплаква пред „ Тиролер Цайтунг”, че по време на процеса има големи компликации с преводите. „ Нито един от обвинените не схваща маджарски, а процесът се води точно на този език. За всеки един от обвинените би трябвало да се обезпечи преводач, а качеството на превода е просто ужасяващо”, споделя той.

Обвинението обгръща 59 000 страници. Според сегашните преценки, обвинените ги чакат или доживотни присъди, или най-малко 20 години отнемане от независимост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР