Иво Даскалов, обвинен в тежката катастрофа на Околовръстното където загинаха

...
Иво Даскалов, обвинен в тежката катастрофа на Околовръстното където загинаха
Коментари Харесай

Иво Даскалов, причинил катастрофата с три жертви на Околовръстното, се призна за виновен

Иво Даскалов, упрекнат в тежката злополука на Околовръстното където починаха трима мъже, получи своята присъда от 10 години. Иво се изправи за повторно пред Пловдивския областен съд, като първото разпоредително съвещание преди три месеца бе отсрочено, само че през днешния ден процесът започва. Обвиняемият изцяло призна обстоятелствата и събитията в обвинителния акт и пожелаха делото да се гледа по съкратения ред. 
Прочетете още
На предходното дело околните на умрелите мъже подадоха молби за конституиране като частни обвинители, само че те не бяха признати от съда поради отсроченото съвещание и неналичието на Елена Иванова – сестра на умрелия Николай Иванов. Днес стана ясно, че Иванова е подала молба към съда да не взима присъединяване в правосъдния развой. Така делото продължи без нейно наличие и съда одобри подадените молби от околните на потърпевшите мъже.

Защитата на един от частни обвинители изиска от съда мярката за неотклонение на Даскалов да бъде променена от  „ парична гаранция ” в „ задържане под стража ”. Всички юристи, защитаващи потърпевшите близки настояха за оптимално наказване, което да се редуцира с 1/3 поради самопризнанията му, тъй като обвиненият е нарушил разпоредбите на ЗДВП, като се качил да ръководи автомобила си под въздействието на алкохол, навлязал в насрещното компактно за придвижване, а скораостта му е била доста по-висока от разрешените 90 км. в час.  Държавното обвиняване пък изиска от съда и книжката на Иво да бъде отнета в период от 10 години.

В пледоарията си юристите на обвиняемият- юрист Йордан Давчев, Костадин Давчев и юрист Узунов акцентираха, че повода, поради която Даскалов се е качил в автомобила си под въздействието на алкохол е за да помогне на своя другар, който по време на празничното събиране е получил хипертонична рецесия и се е нуждаел от медикаментите си, които са били в дома му в Пловдив. Йордан Давчев добави още, че по делото има очевидец, който е споделил, че във съдбовната вечер Иво Даскалов е звънял на таксита, като даже се е свързал въпросния очевидец, с цел да може и той да се опитва да извика транспорт, само че подобен не идва и по тази причина обвиненият се принуждава да кара. Защитата посочи, че подзащитникът им има златен ваучър и за толкоз години като водач има единствено 7 конституирани нарушавания на пътя.

„ Не може един човек да има подобен ваучър и да го дефинират като рисков лидер ”, сподели юрист Йордан Давчев.

„ Може би в случай че всички от потърпевшите са били с защитни колани нямаше да се стигне до този край, ”добави още Костадин Давчев.

Така юристите на Даскалов, в лицето на арбитър Силвия Цанкова, оспориха правната подготовка на закононарушението.

“Искам да изкажа съболезнования на всички. По никакъв метод не мога да оправдая дейностите си. Искам да поема наказването си пред околните на потърпевшите и пред обществото. ” Това бяха последните думи на Иво Даскалов пред съда.

В последна сметка обаче магистратите взеха своето решение. Те наказаха Даскалов с ефикасна присъда от 10 години при първичен общ режим и 12 години отнемане от правоуправление.

Припомняме, че в злополуката точно на Великден починаха трима мъже. 46-годишният Даскалов навлязъл в насрещната пътна лента за придвижване. Настъпил преден конфликт сред неговия автомобил и лек автомобил БМВ, който се движел по същото време в личната си пътна лента. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР