Ивета Хунова, председател на Асоциацията на застрахователните брокери, коментира в

...
Ивета Хунова, председател на Асоциацията на застрахователните брокери, коментира в
Коментари Харесай

Важна информация за всички, които са пострадали от застраховани в Олимпик и за самите клиентите на дружеството

Ивета Хунова, ръководител на Асоциацията на застрахователните брокери, разяснява в утринния блок на Нова телевизия какво ще се случи с клиентите на банкрутиралата застрахователна компания „ Олимпик “.

„ Имаше индикации от май месец за банкрута на „ Олимпик “. Всички брокери предупреждавахме клиентите си. От 9 май на уеб страницата на КФН имаше и известие “, заяви Хунова.

„ Гражданската отговорност е една обществена застраховка “, подсети тя и съобщи: „ Не би трябвало да се търси най – евтините застраховки “.

„ Много от 200-те хиляди полици на клиенти на „ Олимпик “ са на разсрочено заплащане. Много малко са тези, които са платени напълно “.

„ Застрахователният пазар в България е безусловно постоянен, всички останали компании са регистрирани в България и имат безусловно отговорно държание “, разясни Хунова.

Тя обясни и по какъв начин би трябвало да работи потърпевшият от застрахован в „ Олимпик “ и надлежно застрахованият.

„ Всеки, който е потърпевш от отговорен, който е застрахован в „ Олимпик “ Кипърският гаранционен фонд подсигурява 100% погашение. Такъв е законът. Пострадалите би трябвало да се извърнат към Кипърския гаранционен фонд. А тези, които имат застраховки в „ Олимпик “ и полиците им ще са прекъснати в петък, би трябвало да се насочат към офисите на компанията и да пуснат искане за сторно сметка “, изясни Хунова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР