Ивайло Савов бе изненадващо пенсиониран от БНР и така -

...
Ивайло Савов бе изненадващо пенсиониран от БНР и така -
Коментари Харесай

Обяснението за Силвия Великова беше: `Или тя, или аз. Ще ме сготвят накрая`

Ивайло Савов бе изненадващо пенсиониран от БНР и по този начин - освободен от поста шеф на Програма " Хоризонт ", откакто върху него - по думите на зам.-главния редактор на Програмата в оставка Даниела Късовска - е бил оказан напън да смъкна от ефир и да вземе ресора на журналистката, отразяваща протичащото се в правосъдната система и митингите против номинацията на Иван Гешев за основен прокурор, Силвия Великова. Застаналият на неговото място Николай Кръстев приведе в осъществяване волята Великова да бъде отстранена и това провокира протестът на работещите в Радиото и митинг на публицисти от голям брой медии пред оградата на бул. " Драган Цанков " 4.

Силвия Великова бе върната в ефир след телефонно позвъняване от премиера Бойко Борисов, а назначеният преди няколко месеца общоприет шеф Светослав Костов отхвърли пред Съвет за електронни медии да е отнемал ресора ѝ. Програма " Хоризонт " остана без управление, откакто Николай Кръстев подаде оставка.

Беше ли оказван напън върху Вас да свалите Силвия Великова от ефир, както споделя зам.-главният редактор на Програма „ Хоризонт " в оставка госпожа Даниела Късовска, господин Савов?

Да, това бяха поредност от диалози и те започнаха доста преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има лични закани против генералния шеф, против фамилията му. Търсеше се метод посредством административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври.

Защо?

Според мен несъмнено става дума за някаква взаимозависимост, за стихотворец ангажимент, за който е пристигнало времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха упованията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „ Или тя, или аз ".

От страна на генералния шеф на БНР господин Светослав Костов?

(Кима.)

Беше измислена тази история с нужната командировка на Силвия Великова за образование на сътрудници в Стара Загора сред 11 и 13 септември. Отказах да подпиша такава заповед, тъй като съгласно мен това беше принуда. Не съм си разрешавал до момента да практикувам принуда по отношение на никого. Не го направих и в този момент. На идващия ден ми беше препоръчано да се пенсионирам и аз си потеглих. Прозаична история.

Буквално час или два по-късно тази поръчка беше изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността шеф на „ Хоризонт ". После Кръстев (бел. ред. подалият оставка и.д. шеф на „ Хоризонт " Николай Кръстев) споделя, че е направил това заради неналичието на административен опит. Не имам вяра. Мисля, че човек би трябвало да има голям управнически гений, с цел да може за два часа време да направи нещо, което другите не съумяха да сторят 18 години в Радиото.

Другото е известно: Силвия беше свалена от ефир, по-късно - върната, прекъснаха излъчването на стратегия „ Хоризонт " за 5 часа и всички последствия от тава са налице.

Разбирам недоволството на сътрудниците в „ Хоризонт " по този начин: те към този момент не стоят единствено зад Силвия, те се борят за личното право да споделят истината и да получават истината. И сега са гневни точно заради това, че не стигат до нея. Задават доста въпроси, само че към момента не са получили почтен отговор.

От какво естество са били заканите против генералния шеф Костов?

Това, което е споделено с мен, е това, което Ви споделих. Имаше едно изречение: „ Ще ме сготвят най-после ". Затова считам, че става дума за взаимозависимост. За поети задължения, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с изплашен човек, изпаднал в суматоха. Натискът беше доста мощен, което удостоверяват и други сътрудници.

Зависимост от какво, от кого?

Това не зная, само че съм уверен, че този път не става дума за политически напън. Премиерът беше искрено ядосан и зададе въпроса „ Кой прави това? " с онази фраза за главанаците. Но уверен съм, че главанаците бяха отвън радиото. Тези, които доста желаеха това да се случи и то стана. Затова е доста значимо да се отговори на този въпрос: КОЙ? Мисля, че страната има голям запас да го направи. И когато го направи, ще може доста елементарно да отговори и на въпроса ЗАЩО.

А другояче, зависимостите са в съществено несъгласие с главен стандарт на Програма „ Хоризонт ", който е обвързван с самостоятелната публицистика. Оттук считам, че казусът става сериозен и реакцията на колегията е лесна за обяснение.

Не бяхме ли очевидци на сходни процеси и във вестниците, и в малките екрани? Не стои ли едно и също нещо зад всичко, което се случи през последните 10-ина години?

Според мен да. Моделът е еднакъв.

Още един въпрос: докога гилдията ще търпи това?

Може ли да се подозира, че този напън идва от средите на номинирания за основен прокурор Иван Гешев?

Не е в стила ми да приказвам с хипотези. Само когато отговорим на горните въпроси, ще имаме и този отговор.

Какво се случва сега в Радиото? Поддържате ли връзка с сътрудниците си?

Чуваме се понякога. Колегите чакат отговори. Те са привикнали да боравят с категориите истина, самостоятелност, чакат правдивост, само че знам, че можем да извървим пътя до истината, само че да не стигнем до справедливостта и това е доста допустимо да се случи в този момент.

Може ли господин Костов да продължи да ръководи Радиото след всичко, което се случи?

Когато говорихме за тези неща, имах опцията да му кажа, че има два избора: единият е да застане пред хората в Радиото в тази обстановка, другият е да застане против тях. Той избра втория.

Ударихме ли дъното?

Не. Смятам, че Радиото е оживяло в доста сходни обстановки, на които съм очевидец и в които съм бил участник. Тази доста ми припомня на 2001 година, когато общоприет шеф беше Иван Бориславов, и на чудовищния напън върху медиите от държавното управление на Виденов преди този момент. Все се надявах, че това няма да се случи в никакъв случай повече. Но, както виждате, случва се. Но както знаем тези борби ни вършат по-силни. Сигурен съм в това.

Как работи „ Хоризонт " без управление в навечерието на избори?

Трудно. Разбира се, че е мъчно, само че във връзка с идните избори ние си свършихме работата - нещата са проведени по този начин, че с малко помощ те ще бъдат направени по стандартите на „ Хоризонт ".

Правдоподобни ли са версиите за прекъсването на ефира, които чухме до момента? За профилактика, за еднолична отговорност на техническия шеф.

Спирането на ефира съгласно мен не е по силите на един чиновник. То не е и в пълномощията на един. Техническият шеф бе претрупан с голяма виновност, тъй като направил някакво предложение.

Вижте, в Радиото аз съм виждал доста глупави оферти, дори идиотски, само че те не са минавали, тъй като за всяко сходно предложение би трябвало да има разискване и решение. А решенията в Радиото се вземат от управителните органи по закон - управителния съвет и генералния шеф.

Тази констатация ми звучи наивно. Не може отговорността да бъде търсена единствено от този човек.

Главният прокурор Сотир Цацаров изясни, че предлагането било дефинирано по този начин, че не се схванало, че в действителност се желае прекъсване на „ Хоризонт ". Било обвързвано със студиото. Възможно ли е това?

Добре, само че „ Хоризонт " има един главен студиен комплекс и доста други аварийни разновидности за лъчение, тъй че това не е съществено.

Тезата, че генералният шеф не е схванал, че става въпрос за прекъсване, беше подкрепена по този начин.

Не съм уверен в това. Пак споделям - преди всичко за мен отговорността в обстановки, които биха могли да провокират рецесия, е на органа на ръководство - управителния съвет и генералния шеф. Крайно време е, в случай че се мисли за смяна на Закона за радиото и малкия екран, да се премисли съществено функционалността на управителния съвет, тъй като досега тези хора, общо взето, през целия си мандат са регистратори на някакво историческо радиовреме и толкоз. Там би трябвало да има доста повече отговорности и права, с цел да не се случват сходни безумия.

Какво да чакаме от срещата на Съвет за електронни медии с редколегията на „ Хоризонт "?

Аз чакам Съвет за електронни медии да разбере паниката на редколегията, деликатно да ги слуша и да ги чуе и след това да вземе съответно решение.

Какво усещане Ви направи генералният шеф на чуването пред Съвет за електронни медии?

За да разясня и него, и изявлението на генералния шеф по „ Хоризонт ", би трябвало да вляза в изразните средства на водевила. Всъщност съгласих се на това изявление и заради това, че като слушах това изявление, останах с усещането, че в Радиото не се е случило нищо изключително.

Какво вършиме в този момент, откогато към този момент не сте в БНР?

Слушам го.

Източник offnews

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР