Ивайло Мирчев от “Демократична България призова служебното правителство бързо да

...
Ивайло Мирчев от “Демократична България призова служебното правителство бързо да
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Бързо да се въведат компенсации заради цената на газа

Ивайло Мирчев от “Демократична България ” прикани служебното държавно управление бързо да разиска и вкара обезщетения поради високата цена на газа.

Той също по този начин упорства да се продължи в посока на диверсификация на доставките и да не се завива назад към “Газпром ”, каквито сигнали пристигнаха в първите три дни на ръководство на кабинета, назначен от президента Румен Радев.

“Трябва да е ясно, че цената на газа няма да бъде ниска. Тя е висока в цяла Европа. В България ще е една от най-ниските и повода са предстоящите доставки на азерски газ. Това, което обаче би трябвало да се направи, е бързо да се вкарат обезщетения за битовите консуматори, които са към 120 хиляди, и за бизнеса, с цел да може да работи обикновено ”, съобщи той в предаването “Денят стартира ” по Българска национална телевизия.

Ивайло Мирчев прикани също по този начин държавното управление да работи за оптимално бързото издаване на акт 16 на газовата връзка с Гърция. Именно терзанията, че служебният енергиен министър с дейностите си блокира заработването на интерконектора доведоха до митинг на “Демократична България ” в петък вечер.

Мирчев съобщи, че е получил уверения от вицепремиера Христо Алексиев след митинга, че акт 16 ще бъде публикуван до 1 октомври. Алексиев е дал гаранции, че трите контрактувани танкера с полутечен газ ще бъдат употребявани.

“Прави му чест, това е държавническата позиция. Не може да се връщаме в орбитата на “Газпром ”, който с изключение на всичко се потвърди като един нерешителен снабдител на газ. Не е обикновено в 21-и век да продължаваме да приказваме за диверсификация ”, разяснява Мирчев, който беше заместник-председател на енергийната комисия в последното Народно заседание.

Мирчев добави още, че служебното държавно управление незабавно би трябвало да контракти слотове с Гърция за разтоварване на танкери на терминала на остров Ревитуса. А последваща стъпка е да беседва и с Турция, където съгласно него съществуват благоприятни условия за договаряне на количества газ.

„ Трябва да се следва българския народен интерес, когато си министър, президент. Той не е да следваш един снабдител, изключително, когато това е Русия, която може да спре доставките, когато реши. Интересът е да имаш няколко доставчика “, съобщи той пред Bulgaria on Air.

По отношение на появилите се изказвания, че „ Булгаргаз “ е купувал съветски газ посредством медиатор беше безапелационен: „ Ако някой е купувал съветски газ в нарушаване на глобите, би трябвало да си поеме отговорността “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР