Ивайло Мирчев от Демократична България“ е поискал от двама министри

...
Ивайло Мирчев от Демократична България“ е поискал от двама министри
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев пита двама министри за иззетите 200 хил. биткойна

Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ е изискал от двама министри детайлна информация за конфискуваните през 2017 година общо 200 хиляди биткойна по време на интервенцията „ ПРАТКА/ВИРУС “. Това заяви самият той с обява в обществената мрежа Фейсбук.

Депутатът пита формирано ли е досъдебно произвеждане, импортиран ли е обвинителен акт в съда, какъв брой тъкмо биткойни и други криптовалути са конфискувани в границите на следствието, както и къде се съхраняват и могат ли проверяващите органи да се разпореждат с тях. Въпросите са изпратени до вътрешния министър Бойко Рашков и до министъра на електронното ръководство Божидар Божанов.

„ Целта ми е да се внесе повече изясненост къде се намира конфискуваната… виртуална валута, кой има (е имал) достъп до нея, каква е ролята на прокуратурата и най-важното – къде са парите “, написа Ивайло Мирчев и добави, че срокът за отговор от министрите е 7 дни.

Доклад на борсата за криптовалути, оповестен по-рано през януари, уточни България като страна, притежаваща 213 519 биткойна, което да вземем за пример е в пъти повече от известните 1391 биткойна на Ел Салвадор, която през 2021-ва стана първата страна, одобрила виртуалната валута като законно платежно средство.

През май 2017 година управляващите у нас са иззели над 200 хиляди броя от цифровата монета при задържането на общо 23-ма българи. В края на същата година пресмята, че при цена на един биткойн от 15 524 $ общата стойност на конфискуваната криптовалута все още е 3,3 милиарда $. За съпоставяне, по времет, когато е осъществено конфискуването, стойността  им е била към половин милиард $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР