Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър.Очевидно е, че това

...
Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър.Очевидно е, че това
Коментари Харесай

Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари

 Ивайло Калфин, някогашен вицепремиер и обществен министър.

" Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще забележим накъде ще тръгне “, съобщи той пред " Хоризонт “.Според Калфин, в случай че приказваме за браншове с проблеми, този с горивата е последното място, в което има смисъл да се прави държавна компания. В изявление за предаването " Преди всички “ той изрази съмнение, че това му наподобява на " някаква интервенция на страната, от която по-късно ще се покаже частен интерес “.

" Хората чакат страната да се намеси и да смъкна цените, без значение по какъв начин, които да приближи до приходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за самун, за брашно, ще ви дадат същите отговори, само че това не е логичност. Ако имаше някаква икономическа логичност, някой щеше да изясни какъв брой ще коства тази компания, какъв е бизнес проектът за тази компания, за какъв брой би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла към параметрите на една такава компания подсказва, че едва ли някой мисли за икономическия интерес “, разяснява Ивайло Калфин.

Не виждам нито една причина страната да направи държавна петролна компания с това претенциозно име по сходство на арабските страни, които добиват нефт, с която да прави хранилища и бензиностанции, посочи Калфин. По думите му това може да се случи " в това число и посредством даване на складовете на Държавния запас, което и в този момент ще стане “.

Мярката с намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорския и туристическия отрасъл няма да проработи, нито ще помогне на сектора, предвижда още Калфин.

" Очевидно е, че Владислав Горанов не прави политика с бюджета, той пази бюджета като един счетоводител, който го е боязън да не се промени нещо в салдото на компанията. /…/ Финансовата непоклатимост има смисъл, когато страната оказва помощ във време на рецесия. Кризата се ръководи. Един от методите е фискалната политика или бюджетната политика. Ние непринудено сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, с цел да може да генерираш запас и да окажеш помощ на стопанската система, когато е в рецесия. У нас цялото това нещо го няма като схващане. “

" Ако политиката се схваща като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която би трябвало да целунеш ръка на премиера - виждаме унизително държание на кметове, с цел да получат някой спомагателен лев, е едно. Ако считаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-хубав резултат може да се реализира с тях, е напълно друго. Политическа смяна ще има, когато българите схванат, че страната е тяхна, не е на някой държател, който би трябвало да пипнеш, с цел да получиш някаква полза. Държавата е на всички нас и тя би трябвало да работи за всички еднообразно – и за огромните, и за дребните “, акцентира Ивайло Калфин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР