Иванчева: Не знам за какво става думаКметицата на столичния район

...
Иванчева: Не знам за какво става думаКметицата на столичния район
Коментари Харесай

€70 000 в кашон пращат кметицата Иванчева зад решетките

Иванчева: Не знам защо става дума


Кметицата на столичния регион “Младост ” Десислава Иванчева бе зрелищно задържана в центъра на София. Малко по-късно маскирани спецченгета влязоха и в постройката на общината. По първични данни Иванчева е арестувана поради рушвет от 70 000 евро, който й бил даден за позволение за градеж. Говори се, че това било единствено първата вноска от общо 250 000 лв.. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който управлява интервенцията на новата Комисия за противопоставяне на корупцията, отхвърли детайлности. Единствено заяви, че става въпрос за корупция и даде обещание през днешния ден да бъдат дадени повече данни за акцията.
 Кметицата на “Младост ” Десислава Иванчева бе охранявана от маскирани сътрудници, до момента в който течеше огледът на мястото на ареста. Снимки: Александър Ботев и Цветан Томчев Кметицата на “Младост ” Десислава Иванчева бе охранявана от маскирани сътрудници, до момента в който течеше огледът на мястото на ареста. Снимки: Александър Ботев и Цветан Томчев
Малко след 13 часа Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и още една жена пътували със длъжностен автомобил, когато на кръстовището пред Спортната палата два мерцедеса със сини буркани на покрива засекли пътя й. От тях изскочили маскирани чиновници на Комисия за противопоставяне на корупцията. Те незабавно поставили белезници на трите дами. На място дойдоха и служители на реда, които отделиха региона. Заради арестите се образува голямо запушване и се наложи да бъдат извикани катаджии, които да контролират придвижването. “Нямам юрист и не знам защо става дума ”, провикна се Десислава Иванчева към натрупалите се публицисти. Малко по-късно добави на висок звук: “Няма пари, няма пари ”. Но проверяващите й не разрешиха да приказва.

Заместничката й Биляна Петрова пък бе седнала на бордюра, защитавана от маскиран сътрудник, който й даваше вода. Според очевидци при ареста на нея й прилошало и се наложило да пристигна екип на Бърза помощ. При друга акция били арестувани и медиатори при предаването на парите.

Няколко часа продължи огледът на мястото на задържането. Около 16 часа проверяващите извадиха бяло кашонче от колата, с която пътувала Иванчева. Според очевидци в дребни пликчета в него имало банкноти от по 500 и 100 евро. Свидетелите описаха, че в този миг кметицата на “Младост ” станала много нервна. Наложило се проверяващите да извадят столове и да седнат, с цел да продължат огледа. Те опънали и черен найлон, върху който брояха парите.
 Заместничката на Иванчева Биляна Петрова. Заместничката на Иванчева Биляна Петрова.
Агентите от комисията за битка с корупцията пък затвориха община “Младост ”, с цел да извършат обиски. Те забранили на чиновниците да влизат и излизат от постройката. Граждани пък били допускани единствено след записване на данните от персоналните им карти. Официалната позиция на управлението на регион “Младост ” е, че задачата на акцията е Иванчева да бъде отстранена като кмет. “Категоричната позиция на управлението на регион “Младост ” е, че това е интензивно мероприятие преднамерено нагласено и поръчано, защото госпожа Иванчева и нейният екип засягат строителните ползи на съществени бизнесмени, свързани с ръководещата коалиция. Поръчано е най-вероятно от хората, чиито ползи са наранени. Преди 3 седмици подадохме сигнал до основния прокурор за имитация на документи. Още няма знак от тяхна страна. Фалшифицирани са документи за предстоящ градеж, който се възнамерява покрай кметството в “Младост ”. Фалшифицирани са подписи и има подлепване по страниците на документите от хората, които са ги изготвили ”, обявиха от общината.

Йорданка Фандъкова:


Имало е сигнали за забавени преписки


 02-01-1-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%be Получавали сме единствено сигнали за забавени преписки по административни действия, в това число действия на общината, които сме желали да бъдат процедирани, по този начин както законът изисква. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред публицисти във вторник в отговор на въпрос постъпвали ли са недоволства от строителни компании за действия в регион “Младост ”. Фандъкова уточни, че за ареста на районната кметица е научила от медиите и не може да го разяснява.

“Не съм началник на районните кметове. Подчертавам, че всички районни кметове са определени мажоритарно от жителите на съответния регион. Имаме единствено координационни взаимоотношения ”, посочи градоначалникът.

Опитвали сме се да оказваме помощ на регион “Младост ”, построяваме огромна детска градина там, чака се и старт на първия стадий на парк “Въртопо ”, добави Фандъкова.

Експерти всеобщо напуснаха, шокирани от некомпетентността й


Районът е в безпорядък, откогато тя ръководи


Спира планове с изрядни документи

 Докато арестуваха Десислава Иванчева в центъра на София, в постройката на регион „ Младост ” се организираха разпити и инспекции на чиновници от администрацията. Докато арестуваха Десислава Иванчева в центъра на София, в постройката на регион „ Младост ” се организираха разпити и инспекции на чиновници от администрацията.
Административен безпорядък, боязън по коридорите и недоволни жители, които не могат да получат никаква информация – такава е обстановката в постройката на столичния регион “Младост ”, откогато в нея като кмет се настани Десислава Иванчева.

Тя пое поста от доктор Цвета Авджиева, която през 2016 година подаде оставка поради кавги със застрояване на зелени площи в комплекса.

На частичните локални избори Иванчева бе издигната от предприемчив комитет “За зелен Младост ” и подкрепена от партията на Георги Кадиев – “Нормална страна ”. На балотажа на 13 ноември 2016 година Десислава Иванчева изпревари претендентът на ГЕРБ Мария Илиева с помощта на обещанието си, че ще спре застрояването на “Младост ”. На успеха й се радваха и от ДСБ, и от Политическа партия “Зелените ”.

Два месеца след встъпването в служба на Иванчева с “Труд ” се свързаха чиновници на общината и вложители, които имат всички строителни разрешителни. Първите се оплакаха, че новата кметица не схваща нищо, връща преписки с неуместни причини и желае административните документи на “по-човешки език ”, тъй като не може да схване какво написа в тях. Вторите бяха втрещени, че обектите им се стопират без никакви причини и те търпят загуби за хиляди левове.
Хаосът продължи да се задълбочава и зам. кметът Иван Лапатов си потегли от управата на “Младост ”. Преди това той бе подложен на тормоз от Иванчева и хората с които тя се е обкръжила – хора от митингите против застрояването, без никаква експертиза. На кабинета на Лапатов бе заменена бравата и издадена заповед да не влиза в общината. После си потегли другият заместител – Никола Вапцаров, по-късно Георги Кадиев отдръпна поддръжката си. Отделно огромна част от специалистите напуснаха в администрацията с аргумента, че с Иванчева просто не може да се работи.

В същото време обещанието за прекъсването на презастрояването остана единствено на думи, а явно е имало и причина.

Председателят на СОС Елен Герджиков:


„ Младост “ спъва вложители

 Елен Герджиков Елен Герджиков
Администрацията на “Младост ” е спъвала вложители в региона. В Столичния общински съвет по времето на ръководството на кмета на “Младост ” Десислава Иванчева е постъпвала информация за забавени преписки на вложители, заяви пред “Труд ” ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. “Ние сме правили няколко специфични чувания в комисията по градоустройство. Г-жа Иванчева отхвърляше да участва на тези комисии и да действа преписки в региона, каквото е законовото й обвързване. Очевидно е, че когато законът не се съблюдава, се основават предпоставки за произвол. Ние сигнализирахме за тази обстановка, опитвахме се да я решим ”, сподели Герджиков. По думите му, обвиняванията, по които в този момент кметицата е арестувана са извънредно съществени. “Политически сили, които интензивно подкрепяха Иванчева, сега под паника бързат и бягат да се разграничат от нея. Тя имаше цялостната поддръжка на Георги Кадиев и на съветници от Българска социалистическа партия и от ДСБ. Дори неотдавна консултант от ДСБ я разгласи за герой против корупцията ”, разяснява още Герджиков.

Лидерът на БСП-София пред „ Труд ”:


Имаше компании като кметица

 Калоян Паргов Калоян Паргов
“Още от предходната година сме подготвени да срещнем ГЕРБ на избори в “Младост ”. Разговарял съм по тематиката и с Йорданка Фандъкова, откакто стана ясно, че Иванчева, ставайки кмет, не е излязла от компаниите си. Още тогава Общинската изборна комисия трябваше да приключи мандата й, само че това не се случи ” – това разяснява пред “Труд ” водачът на БСП-София Калоян Паргов.

Потърсихме и Георги Кадиев, чиято “Нормална страна ” поддържа кандидатурата на Иванчева на изборите. “От септември, когато се разграничихме от нея, не съм я чувал ”, сподели ексдепутатът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР