Иван Иванов, шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране,

...
Иван Иванов, шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране,
Коментари Харесай

Иван Иванов – Повтарячът

Иван Иванов, шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране, е бил четири мандата народен представител от ДСБ – партията на Иван Костов. От 2015 година е отпред на регулатора. А тази година се утвърди като неоспорим повтаряч (но не и двойкаджия). На два пъти подвига цената на природния газ, парното и топлата вода. Но като отплата – нямало да пипа тока от 1 октомври.

Иван Иванов е в светлината на прожекторите два пъти годишно, а както е в нашия случай, и по-често – когато ръководеният от него орган дефинира (одобрява) цените за популацията на тези няколко жизненоважни източници на естествен битов комфорт. И на оцеляване за най-малко една трета от семействата. Представете си каква власт е съсредоточена в КЕВР. Както се споделя – и ножът, и сиренето са в ръцете й.

През последните дни КЕВР още веднъж влезе в централните вести. Цените на парното и топлата вода в София да се покачат с 8% от 1 октомври поради поисканото от “Булгаргаз ” повишаване на природния газ с 14 на 100. Увеличение на цените ще има и за Варна, Плевен, Бургас и Пловдив, като скокът ще е сред 2 и 9 %. Потребителите ще усетят доста по-голям скок, защото цените към този момент бяха нараснали приблизително със 7.33% от 1 юли и с натрупването сметките за парно в другите градове ще са с 23% по-високи. А от началото на идната година доста евентуално ще има и още едно нарастване, настояват специалисти.

Сегашната комисия, определена от Народното събрание през 2015 година, през днешния ден няма никакво посланичество в Народното събрание. Неслучайно водачът на “Атака ” Волен Сидеров разгласи, че ще изиска промяната й преди приключване на мандата с претекст, че членовете й са от квотата на опозицията (ДСБ и Реформаторския блок) и могат с решенията си да съборят държавното управление, когато си пожелаят. Иванов е костовист, отсече Сидеров и даде обещание да внесе още на 11 януари т. година промени в Закона за енергетиката. За да може КЕВР да мине под шапката на Министерския съвет, а не на послушание на Народното събрание, както е в този момент. Замисляше се също съставът на регулатора да бъде понижен от 9 на 7 души, а мандатът да не е пет, а три години.

Нещо да се случило в тази посока от този момент насам?

В началото на юли 2018 година опозицията в лицето на Българска социалистическа партия опита в Народното събрание да в профил Иван Иванов като ръководител на КЕВР. Но той оцеля при гласуването. Тогава болшинството отхвърли предлагането на “БСП за България ” Иванов да бъде предварително освободен поради отхвърли на регулатора да се намеси или спре договорката за ЧЕЗ.

Самият Иванов сподели тогава, че е удовлетворен от доверието, което са му дали своят вот народните представители, и че КЕВР е потвърдила своята самостоятелност. След което продължи да подвига цените с оправданието, че му е отговорно интернационалното състояние. Така се случи и с покачването на водата. Иван Иванов наложи решение на комисията водата да нарастне фрапантно в 14 области в страната. И по този начин да се опита да изпързаля Европейската комисия в Брюксел, осчетоводявайки загубите на водните сдружения и да ги трансформира в изкуствена облага с цената на доста по-солени сметки за хората в половин България. Основателно последваха митинги.

Но кой е той? Иван Николаев Иванов е роден на 24 юли 1945 година в Пловдив. Завършва приблизително обучение в Пловдив през 1963 година и Висшия машинно-електротехнически институт по компетентност “Електроизмервателна техника ” през 1968 година, където остава като помощник във факултет “Автоматика ”.

През 1976 година пази дисертация и става лекар в региона на техническите науки. От 1982 година е доцент в катедра “Електроизмервателна техника ” ТУ – София, а от 1985 година – доцент в Националното висше техническо учебно заведение – Тунис. Чете лекции във Франкофонския отдел по електроинженерство към Техническия университет – София. Автор на повече от 60 научни публикации и отчети, една монография, 4 учебника и образователни принадлежности на български и френски език.

Депутат е в четири Народното събрание – от 38-ия до 41-вия – от ДСБ, ОДС и Съюз на демократичните сили.

На 2 април 2015 е определен за ръководител на енергийния регулатор. За избора му гласоподават общо 142 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Движение за права и свободи, Патриотичен фронт, БДЦ и АБВ. Против са двама от Българска социалистическа партия, седем от “Атака ” и един самостоятелен народен представител. Интересно е изявлението тогава на Магдалена Ташева от “Атака ”: “Иван Иванов ще бъде следващият аватар на Иван Костов и на непознатия частен монопол ”. Тя предизвестява ръководещите, че членовете на КЕВР отново ги чака замеряне с яйца. “Регулаторът стърчи като апендикс, тъй като авансово е високомерен от непознатия частен монопол ”, споделя още Ташева.

Лобира за цената на водата още през 2007 година


През 2007 година Иван Иванов е основен секретар на “Софийска вода ”. Тогава той е изключително деен, с цел да наложи нарастване на цената на водата за столичани. Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов обаче го отвърна, че цената на водата в столицата би трябвало да бъде “поносима ”. “Софийска вода ” се компрометира пред жителите на София, защото вложенията, които прави сдружението, не са задоволителни. Ако “Софийска вода ” не извършва отговорностите си, ние би трябвало да бием паника – даже да понижим цената на водата, споделя Шушулов.

Иван Иванов упорства, че в случай че се резервира цена на водата в столицата от 0,80 лв., “Софийска вода ” може да влага единствено 8-10 милиона лв. годишно. За сведение – в този момент в София цената на водата е 2,35 лева за кубик.

За него


Законът за енергетиката да се промени


Законът за енергетиката има потребност от съществени ремонти, преизбиране на целия състав на енергийния регулатор, както и смяна в метода на доклад на комисията. Да предположим, че в този момент свалим ръководителя на КЕВР, аз съм “за ” с две ръце, то това няма да докара до промени в политиката на работата на самата комисия, тя ще продължи да обслужва монополите в енергетиката.

Волен Сидеров, водач на “Атака ”, 5 юли 2018 година, в Народното събрание


Защо огромните в сектора застават зад КЕВР


Не е ли спор на ползи, когато компании, чиято активност и облага зависят от решенията на сякаш самостоятелния орган, като един застават зад него и го хвалят за активността му и на вас това не ви прави усещане и не го споменавате. И най-непредубеденият човек, който ни слуша, ще разбере защо става въпрос – огромните в сектора застават зад КЕВР, 200 000 подписа на потребителите и Народно събрание нямат никакво значение, тъй като било напън. Тези огромни си разрешават да кажат, че приказват от името на всички консуматори: “В последните 3 години КЕВР е заслужила уважението на бизнеса като самостоятелен регулатор, защитаващ ползите на всички консуматори ”.

Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия, 5 юли 2018 година, в Народното събрание


Прекалява с популизма


Иван Иванов прекалява с популизма, скаран е с математиката, само че не е добър манипулатор. Нека този господин да не не помни, че той през целия си живот камък върху камък не е поставил. През всички години, през които е бил народен представител, а в този момент и като ръководител на КЕВР, неговите заплати се заплащат от тези, които основават брутния вътрешен артикул, а това е българският бизнес, който внася налози в държавния бюджет. Неговите популистки изявления миришат доста на комунизъм. Той очевидно стартира да си спомня годините, в които е бил комсомолски секретар.

Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ, 18 август 2015 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР