Иван АЛАДЖОВПреди време прочетох в немския вестник Зюддойче цайтунг пътепис

...
Иван АЛАДЖОВПреди време прочетох в немския вестник Зюддойче цайтунг пътепис
Коментари Харесай

А вие дори сте в ЕС!

Иван АЛАДЖОВ

Преди време прочетох в немския вестник " Зюддойче цайтунг " пътепис за туристическо пътешестване с транспортен съд по река Дунав от Виена до делтата й на Черно море. Описваха се многословно прелестите на австрийската столица, по-късно на Будапеща и на Белград, на естествения феномен клисурата Железни врата в Сърбия. След което корабът стига и българското крайбрежие на Дунав. И, уви, от тук нататък пътеписът остро си смени тона и се трансформира в нещо като изложение на културен потрес и екологична злополука.

Пътниците бяха свалени в Свищов от кораба и след известно очакване - качени на рейсове за излет до старопрестолната ни столица. Дотук тонът на описаното бе към момента преобладаващо безпристрастен, само че с идването във Велико Търново създателите към този момент очевидно напълно не можеха да сдържат учудването си от видяното. Разбира се, бяха написани и две-три фрази за Царевец, само че с тях и позитивното от видяното у нас дефинитивно завърши.

Оттук насетне те доста по-обстойно описаха мръсотията и упадъка, които царят в този другояче можещ да бъде и доста хубав наш град, цялостен с пребогата история. Но очевидно по-силно, и то отрицателно, ги бяха впечатлили боклуците, които плуват в река Янтра, изброявайки част от това, което се вижда в коритото й - пружини от кревати, бойлери и така нататък Разказаха по какъв начин пред тях хора си изсипват домашната боклук непосредствено в реката.

После вниманието им бе привлечено от разпадащите се остарели къщи, които би трябвало да са исторически архитектурни монументи и надлежно - да са реновирани, а не изоставени на произвола на времето и упадъка. И за тази отрицателна картина бе отделено доста повече място, в сравнение с за крепостите на града. Защото очевидно замъци има и на доста други места по света, само че нечистотия и неглижираност като у нас очевидно бодат очите и нервират.

Не по-различна е обстановката в София и на Витоша. Познат мой от Германия, който бе наскоро в нашата столица след предишен по-дълъг престой в Белград, показа, че ситуацията у нас, съпоставено със сръбската столица, е напряко трагично. Дори сподели, че у нас несъмнено си личало, че ръководи мафия поради всеобщия градски крах, който бил забележим на всички места. И най-после възкликна: " А вие даже сте в Европейски Съюз! "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР