Италия силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство

...
Италия силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство
Коментари Харесай

Италия силно подкрепя кандидатурата на Швеция и Финладия за НАТО

Италия мощно поддържа кандидатурата на Финландия и Швеция за участие в НАТО и е подготвена да форсира всички вътрешни процедури за присъединението на двете страни към Алианса допустимо най-скоро. Това съобщи италианският министър председател Марио Драги, представен от " Ройтерс ".

Молбата за участие в НАТО е явен отговор на съветската инвазия в Украйна и опасността, която тя съставлява за мира в Европа, за нашата групова сигурност, акцентира той след среща с финландския министър председател Санна Марин в Рим.

По-рано през днешния ден Финландия и Швеция публично аплайваха за присъединение към НАТО - решение, провокирано от нахлуването на Русия в Украйна.

Очакванията са процесът за придобиване на участие да отнеме единствено няколко седмици макар декларираните възражения от страна на Турция.

Марин уточни, че бързата ратификация на участието ще бъде " най-хубавата гаранция за сигурност за Финландия и Швеция на този стадий ".

След публично подадените заявки, скандинавските страни и техните поддръжници са изправени пред месеци на неустановеност, през които всяко несъгласие против техните кандидатури би трябвало да бъде преодоляно и всички 30 членове на НАТО да одобрят разширението.

Италия даде обещание да поддържа Финландия в интервала, нужен, с цел да стане пълновръстен член на Алианса.

" Като доста други страни от НАТО и Европейски Съюз ние ще участваме в подпомагането на гарантирането на сигурността на Финландия в преходния интервал, какво значи това, ще забележим на място ", съобщи Драги, добавяйки, че Европа би трябвало да построи отбранителна система, допълваща тази на НАТО.

Съединените щати и Германия към този момент оповестиха, че " мощно поддържат " Швеция и Финландия за участието в НАТО .

Впоследствие Норвегия също поддържа проектите на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО след рецензиите от Турция.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР