Италия предложи Европейският съюз да създаде кризисно звено, което да

...
Италия предложи Европейският съюз да създаде кризисно звено, което да
Коментари Харесай

Италия иска в ЕС да има звено, което да координира къде да пристигат мигрантите

Италия предложи Европейският съюз да сътвори " спешно звено ", което да координира разпределението в страните членки на мигрантите, идващи по море, съобщи ДПА.

В изявление за в. " Фато куотидиано " министър председателят Джузепе Конте сподели, че концепцията му хрумнала, когато трябвало персонално да убеждава другите страни в Европейски Съюз да одобряват мигрантските квоти. " Това, което се случи в неделя, би трябвало да стане норма, да не зависи повече от телефонни позвънявания до сътрудниците ни, а да се направлява от спешен кабинет или комитет под егидата на Европейската комисия ", сподели той пред вестника. В неделя и понеделник Конте убеди Франция, Малта, Германия, Испания, Португалия и Ирландия да одобряват част от към 450-те мигранти, избавени край италианския остров Линоза.

Освен изявлението вестникът разгласява и фрагменти от писмо с дата 17 юли и адресирано до ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, в което е изложено предлагането.

" Трябва допустимо най-бързо да създадем спешно звено, което да координира общите и допълващи се дейности на страните членки ", се споделя в писмото. Звеното ще оказва помощ да се открива кое ще е пристанището, в където ще идват мигрантите, и кои ще са страните, подготвени да ги одобряват. Говорител на Конте удостовери наличието на писмото.

Говорител на Еврокомисията означи в понеделник, че създаденото от Конте предложение за решения по всеки обособен случай не би било оправдано в дълготраен проект.

През есента Италия ще свика конференция, отдадена на Либия, сподели пред " Фато куотидиано " Конте, представен от ТАСС. Премиерът изясни, че счита да се срещне с командващия Либийската национална войска фелдмаршал Халифа Хафтар. " Работим с всички страни над стабилизирането на Либия. Ще се срещна и с Хафтар. През есента ще провеждам конференция за Либия ".

Според италианския министър председател задачата е освен провеждането на нови избори до края на годината, а действително стабилизиране на обстановката в страната. Едни избори, без да се съблюдават тези условия, няма до доведат до урегулиране в Либия, акцентира той./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР