Италия избира наследника на президента Серджо Матарела. Малко над 1000

...
Италия избира наследника на президента Серджо Матарела. Малко над 1000
Коментари Харесай

Италия избира президент

Италия избира наследника на президента Серджо Матарела. Малко над 1000 сенатори, депутати и районни представители ще стартират да гласоподават през днешния ден, а претендентите би трябвало да получат две трети от гласовете в първите три тура или безусловно болшинство по-късно, заяви Reuters. Поради условията за обществена отдалеченост, всеки тур ще отнеме един ден и, както е обичайно, няма публични претенденти.

Преди седмица десницата поддържа за претендент някогашния министър председател Силвио Берлускони. Но против това възрази левицата и част от италианската общност. Стана ясно, че пораждащият дискусия Берлускони няма да събере нужните му 505 гласа за победа на четвъртия тур и в събота той се отхвърли от конкуренцията.

Това на доктрина проправя пътя към избор за президент на премиера Марио Драги, който публично не е обявявал, че се кандидатира, само че който загатна, че няма нищо срещу да се отдръпна от премиерския пост. Но на процедура нещата са по-сложни. В десницата и Берлускони, който е водач на десноцентристката партия Форца Италия, и водачът на крайнодясната партия Лига Матео Салвини не биха желали Драги за президент, тъй като това би лишило Италия от един доста добър министър председател и би довело страната до държавна рецесия и предварителни парламентарни избори.

Лидерката на другата крайнодясна партия Италиански братя Джорджа Мелони пък не поддържа Драги за министър председател предходната зима, тъй че надали ще го поддържа и в този момент за президент. Що се касае до левицата, италиански медии пишат, че някои представители на Движение 5 звезди избират също Драги да остане министър председател. Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета прикани за надпартийна кандидатура за президент. А водачът на лявата партия Италия Вива Матео Ренци предизвести, че в случай че Драги бъде подсилен за президент, то равностойна на него, експертна и надпартийна персона би трябвало да бъде определена за министър председател.

Продължават консултациите и кой би могъл да стане точно министър председател, в случай че вероятно Драги бъде определен за президент. Споменават се имената на министъра на стопанската система Даниеле Франко, който е доближен на Драги, както и имената на две дами - Марта Картабия, актуалната министърка на правораздаването, която беше и първата жена, оглавила Конституционния съд на Италия, и Елизабета Белони, която е посланик от кариера, заемала разнообразни постове във външното министерство и която от една година оглавява Департамента за информации в региона на сигурността към държавното управление, координиращ дейностите на службите за външна и вътрешна сигурност. Името на Марта Картабия обаче се загатва и като подобаващ претендент за президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР