Италия избира днес нов парламент. До предсрочните избори се стигна след

...
Италия избира днес нов парламент.
До предсрочните избори се стигна след
Коментари Харесай

Италия днес избира нов парламент

Италия избира през днешния ден нов парламент.

До предварителните избори се стигна след огромна политическа рецесия в необятната ръководеща коалиция на премиера Марио Драги, който подаде оставка през юли. По принцип идващите постоянни избори трябваше да са следващата година, отбелязва АНСА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес се гласоподава за двете камари на Народното събрание – Камарата на депутатите и Сената.  Вотът протича по смесена изборна система, според закон, влезнал в действие през 2018 година Това значи, че 61 % от местата в Камарата на депутатите и в Сената се разпределят по пропорционалната система (тоест 245 места в Камарата и 122 в Сената), а 37 % - по мажоритарната система с гласоподаване на един тур (тоест 147 места в Камарата на депутатите и 74 места в Сената ). Два % от местата в двете камари (тоест 8 места в Камарата на депутатите и 4 места в Сената) зависят от италианските жители, живеещи в чужбина. Те гласоподават по пощата по пропорционална система с преференциален избор. 

На изборите ще се конкурират три съществени предизборни блока, а антисистемното " Движение Пет звезди " както и преди четири години, ще се яви независимо. Има и още няколко по-малки обединения.  

В дясното пространство обединението е формирана от трите огромни партии - " Форца Италия " на четирикратния министър председател Силвио Берлускони, " Италиански братя " на Джорджа Мелони и " Лига " на някогашния вътрешен министър Матео Салвини, както и от още една по-малка групировка. Според последните допитвания в границите на тази коалиция води партията на Мелони с 25-26 %. Тази на Салвини има 12-13 %, а " Форца Италия " на Берлускони - 7-8 %. Партиите от обединението реализираха сделка, че която от тях се показа най-добре на изборите, нейният водач ще стане министър председател. Това значи, че има действителен късмет Италия за първи път в историята си да има жена за министър председател - Джорджа Мелони.

В лявото пространство бе образувана коалиция към Демократическата партия на Енрико Лета, министър председател в интервала 2013-2014 година В нейния състав влиза и новата партия " Граждански ангажимент " на някогашния външен министър Луиджи Ди Майо, който се отдели от " Движение Пет звезди ". Социолозите отреждат 20-21 % за партията на Лета, а за останалите обединения от обединението - към или под 4 %.

В центъра обединението е формирана от партиите " Италия Вива " на някогашния министър председател Матео Ренци и " Действие " на Карло Календа, министър на икономическото развиване в държавните управления на Ренци и на Паоло Джентилони. Допитванията й отреждат 6-7  процента.

" Движение Пет звезди " на някогашния министър председател Джузепе Конте получи най-голям резултат на изборите през 2018 година -  към 33 %. Според социолозите обаче тя ще има в този момент едвам 13-14 %. Този спад на доверие се дължи на обстоятелството, че партията, която бе в състава на последните три италиански държавни управления, управляваше в миг на редица рецесии в страната, както и поради вътрешнопартийни спорове и разделения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР