Италия е сред важните икономически и туристически партньори на България

...
Италия е сред важните икономически и туристически партньори на България
Коментари Харесай

Ангелкова: Италия е сред важните ни икономически и туристически партньори

Италия е измежду значимите стопански и туристически сътрудници на България и сред двете страни се развива интензивно съдействие, което може да се насърчи с нови начинания. Една от тях е осъществяване на двустранен бизнес конгрес с фокус върху туризма през месец май идната година в Силистра. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с посланика на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди. На нея участваха също кметът на община Силистра доктор Юлиян Найденов, историкът Тодор Тодоров, представители на съдружие „ Конфиндустрия България “ и на Италианската комерсиална камара у нас. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Водещ акцент на събитието ще са вложенията в туризма, който е измежду целите за българската стопанска система. Ще бъдат поканени членове на организации, които съставляват италианския бизнес у нас, както и други компании, представители на културните министерства, дипломати и други Ще се обсъдят и опциите за побратимяване на градове с обичаи в туризма и културното завещание.

Деловите ни контакти с Италия имат огромен капацитет и във връзка с районния туризъм, който е доста значим за предложение на профилирани услуги в бранша. През идната година планираме и други стопански конгреси, които да засилят интереса на задграничните бизнесмени и вложители към България, уточни още министър Ангелкова. Тя очерта и смисъла на културно-историческите връзки сред двете страни, които имат доста дълга история.

Силистра не е определен инцидентно за хазаин на бизнес форума, стана ясно от думите й. Две трети от общината е ситуирана на територията на археологическия резерват „ Дуросторум-Дръстър-Силистра “. Историкът Тодор Тодоров посочи, че тук е основана първата епархия у нас - Доростолската, разкрита е късноантична римска гробница с доста скъпи находки, а резерватът „ Сребърна “ като обект на ЮНЕСКО също притегля доста туристи.

На срещата бе подчертано, че към момента малко българи знаят, че в региона на днешна Силистра през 390 година е роден римският военачалник и посланик Флавий Аеций. По мотив 1630-годишнината от рождението му, която се навършва през 2020 година, предприемчив комитет отпред с кмета доктор Юлиян Найденов приготвя абстрактен план за създаване на монумент на военачалника в Силистра. Така районът и неговото минало в допълнение ще се разпространява и ще дадем подтик на двустранните връзки в туризма. По време на форума планът ще бъде показан, ще бъде посетено и бъдещото му място и по този начин ще можем да притеглим вниманието на още вложители, туристи и на културните институции в Италия, разяснява министър Ангелкова.

Н. Пр. Стефано Балди приветства двете хрумвания и даде обещание подпомагане в популяризирането на Силистра като капиталова и туристическа дестинация. Той бе подсилен от представителите на италианския бизнес у нас, които ще оказват помощ тези начинания да бъдат презентирани пред членовете на организациите си. Силистра е учреден през 106 година и има доста богато римско завещание, което учудва даже италианските туристи, означи доктор Найденов и предложения дипломата да го прегледа на място.

Флавий Аеций е именуван от историците последния римлянин и името му се свързва с финалните десетилетия на Западната Римска империя. Той е троент консул и ловък военачалник с впечатляващи победи над германи, хуни, бургунди, келти, франки и други, поради което е прочут и като спасителя на Рим. Прочута е успеха му над Атила на Каталаунските поля през 451 година

Последният римлянин от Дуросторум реализира фантазията на всеки заслужен мъж в Рим – купата римски патриций. Бил е фактическият началник на империята по времето на слабия император Валентиниан III. За да резервира трона, майката на Валентиниан поръчва убийството на най-хубавия пълководец в Рим. Само след 20 години империята се разпада. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР