Италианското министерство на икономиката съобщи, че се е спряло на ...

Италианското министерство на икономиката съобщи, че се е спряло на

Офертата на Air France за Alitalia бе предпочетена пред Lufthansa

Италианското министерство на стопанската система заяви, че се е спряло на офертата на капиталовия фонд Certares с присъединяване на Air France-KLM и Delta Air Lines за придобиването на държавната самолетна компания ITA Airways с оглед започване на извънредни договаряния, съобщи Франс прес.

Изненадващото известие съставлява поврат за италианско-швейцарския морски транспортьор MSC и немския й съдружник Lufthansa, които до момента бяха считани за любимци в конкуренцията за придобиването на наследника на Alitalia.

Избраната оферта е оценена като най-съвместима с избраните цели от страната, която има 100 % от самолетната компания, отбелязва министерството, без да прецизира сумата, посочена в офертата.

След извънредни договаряния ще бъдат подписани обвързващи споразумения само в случай че наличието им удовлетворява напълно държавния акционер, акцентира ведомството.

Според в. " Месаджеро " фондът Certares, профилиран в областта на туризма, предлага да придобие близо 56 % от ITA за към 600 милиона евро. Така италианската страна ще си резервира 44 % и ще има две от петте места в бъдещия директорски съвет на компанията.

MSC и Lufthansa предложиха в края на август да платят 850 милиона евро за 80 % от ITA, откакто в края на януари предлагането им беше за 1,3 до 1,4 милиарда. Понижаването на офертата беше направено поради предстоящото след лятото утежняване на въздухоплавателния пазар. Според осведомен източник двете компании желали надлежно 60 на 100 и 20 на 100.

Air France-KLM закупи през 2009 година 25 % от Alitalia, след което последователно се отдръпна от италианския авиопревозвач от 2013 година

За разлика от Lufthansa, френско-нидерландската група е с вързани ръце поради изискванията на Европейската комисия в подмяна на получената държавна помощ за превъзмогване на коронавирус рецесията, които не й разрешават да взе участие с над 10 % в компания от бранша.

Източник: banker.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg