Италианско градче кръщава улица на Пейо Яворов, съобщава . Става

...
Италианско градче кръщава улица на Пейо Яворов, съобщава . Става
Коментари Харесай

Италианско градче кръщава улица на Пейо Яворов

Италианско градче кръщава улица на Пейо Яворов, оповестява. Става дума за Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро. Местното общинско управление започва процедура по посвещаване на улица на известния български стихотворец и бунтовник, живял от 1878 до 1914 година

Общинските съветници на Чирпан, взеха решение за именуване на площад: “Борго Верчели (Булгаро) “ в родния град на фамозния български стихотворец, оповестиха от Генералното Консулство на България в Милано.

След съвещанията на общинските препоръки публично бе намерено дърво-символ на другарството сред Борго Верчели и България, пред българския палат „ Кастело Булгаро “ в селището, по концепция на Генералния консул на Република България в Милано, Таня Димитрова.

На публична гала в наличието на Президента на провинция Верчели господин Ералдо Бота, Префекта на Верчели господин Лучо Паренте, Квестора на града господин Маурицио Ди Доменико, Командира на карабиниерите на Верчели господин Емануеле Каминада, кметове от близки обитаеми места и други представители на институциите в Борго Верчели, кметът Де Маджистри, въз основата решение на общинския съвет на Борго Верчели, разгласи Генералния консул в Милано, Таня Димитрова, за „ почетен жител “ на Борго Верчели, заради заслугите ѝ в зараждането на концепциите и реализирането на плановете с представителите от българската община, напъните за запазване на културната еднаквост на Борго Верчели Булгаро и неговото разпространение измежду общността от българи в район Пиемонт.

100 години от рождението на Радой Ралин

Идеята за именуване на улица и площад е родена по време на формалното посещаване на кмета на Чирпан господин Ивайло Крачолов в Борго Верчели, единствено преди месец и половина.

Очаква се церемонията по именуването на ново-открития площад „ Борго Верчели Булгаро “ в Чирпан да се организира по време на Международния Фестивал на Лавандулата в Чирпан от 17 до 19 юни 2022 година, на който ще участва италианска делегация, водена от кмета на Борго Верчели, Марио Де Маджистри.

Борго Верчели е италианска община в провинция Верчели, район Пиемонт, в Северна Италия, исторически обвързвано с Бэлгария от епохи.

В центъра на Борго Верчели се издига " Българският палат " [Castello Bulgaro], принадлежал на българско знатно семейство.

С реципрочните начинания на 18 май община Чирпан и община Борго Верчели слагат началото на взаимни планове в региона на културата, образованието, спорта и стопанската система, с желанието да прераснат в развой на побратимяване сред българския и италианския град, а евентуалните европейски фондове, за които биха могли да аплайват по пътя на съдействието си, биха могли да спомогнат за реставрирането на културно-историческия монумент „ Кастело Булгаро “, израз на българското наличие на територията на Борго Верчели и Северна Италия. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР