Италианският съдия Розарио Ливатино, убит на 37 години от сицилианската

...
Италианският съдия Розарио Ливатино, убит на 37 години от сицилианската
Коментари Харесай

Църквата обяви за блажен застрелян от мафията съдия

Италианският арбитър Розарио Ливатино, погубен на 37 години от сицилианската мафия през 1990 година, беше разгласен за благословен. Това е последният стадий преди провъзгласяването за светец от Римокатолическата черква, съобщи Ройтерс.

Ливатино е убит от група наемни убийци на мафията в колата си, до момента в който пътувал по автомагистрала в Сицилия. Въпреки рисковете той отказвал да се движи с въоръжен конвой. Магистратът управлявал голям брой следствия против мафията във време, когато сицилианските кланове водели същинска война.

Ливатино беше разгласен за благословен на литургия в катедралата в Агридженто в Сицилия. По време на беатификацията в църквата беше изложена като светиня стъклена кутия с окървавената му риза.

Служейки на общото богатство като честен арбитър, който в никакъв случай не се е поддавал на корупцията, той се стремеше да съди не с цел да осъжда, а с цел да оправдава, съобщи папа Франциск след молитвата си.

" Неговият образец би трябвало да бъде за всеки, и изключително за съдиите, тласък да са предани бранители на законността и свободата ", добави папата.

При посещаване в Сицилия три години след убийството на Ливатино папа Йоан-Павел Втори го назова " страдалец на справедливостта ".

Ливатино беше един от първите магристрати в Италия, въвели ограничения като конфискацията на имущество и активи на мафиотите. Беше схванал, че това би довело до намаляване на клановете, че по този начин те ще изгубят надзор и публичен авторитет, означи Луиджи Чоти, духовник, прочут с битката си против мафията, написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР