Италианският президент Серджо Матарела започва преговори с ключови играчи в

...
Италианският президент Серджо Матарела започва преговори с ключови играчи в
Коментари Харесай

Възможните сценарии след „развода по италиански“

Италианският президент Серджо Матарела стартира договаряния с основни играчи в сряда в опит да постави завършек на политическата неразбория в Италия в деня, откакто министър председателят Джузепе Конте подаде оставка.
Конте подаде оставката си, откакто нападна крайнодесния министър на вътрешните работи Матео Салвини за гонене на личните си ползи, като дръпна щепсела на ръководещата коалиция с антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З).
Като президент Матарела има значими пълномощия, в това число опцията да разпусне Народното събрание, да свика избори и да избере министър председатели.
Ето някои от неговите разновидности да измисли излаз от политическата рецесия, проучват от AFP.
Малко евентуално коалиция
Преговорите сред надълбоко разграничените партии в Италия биха били сложни, макар че се разисква нов съюз сред Д5З и лявоцентристката Демократическа партия (ДП).
Това би взривило проекта на Салвини да форсира предварителни избори и да стане министър председател, и би довело до ново държавно управление без неговата антиимиграционна Лига.
В опит да задейства алианса ПД-Д5З – по-рано съвсем невъобразим - някогашният министър председател от ПД Матео Ренци съобщи, че няма да взе участие.
Мнозина от антиелитарната партия гледат на него като на елитарен политик, тъй че това евентуално отваря опцията за диалози.
Проевропейска коалиция
Романо Проди, някогашен лявоцентристки министър председател и някогашен ръководител на Европейската комисия, предложи държавно управление на единството, включващо Д5З, ПД и дясноцентриската " Напред, Италия " на Силвио Берлускони..
Това дейно ще сплоти главните партии в коалиция против Салвини.
След година на мощно сериозната антиевропейска изразителност на Салвини, Проди съобщи, че новата коалиция ще разреши " реинтеграция на Италия като деен член на Европейския съюз ".
Вероятно такова държавното управление би било приветствано в Брюксел.
Предсрочни избори
Матарела дава отговор за инспекцията на жизнеспособността на нова държавна коалиция въз основа на оферти от политически партии.
Ако той има вяра, че няма устойчиво болшинство, което да ръководи, той може да реши да свика изключителни избори, евентуално в края на октомври.
Това би удовлетворило желанието на Салвини, като допитванията до публичното мнение допускат, че неговата партия Лига и десните съдружници могат да завоюват.
Салвини може да бъде коронясан за министър-председател на Лигата в коалиция с антиимиграционните, анти-ЛГБТ Братя на Италия и „ Напред, Италия “.
Правителството на технократи
Като опция Матарела би могъл да реши да назначи нова администрация.
Това държавно управление на технократите ще ръководи всекидневните отговорности преди нови избори, евентуално следващата година.
Това би разрешило да се премине към бюджета за идната година, с цел да се избегне автоматизирано покачване на налога върху добавената стойност, което ще се отрази най-малкото тежко.
…и въпреки всичко
Макар и извънредно малко евентуално, помиряване сред Лигата и Д5З не може да бъде изцяло изключено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР