Италианският премиер Марио Драги спечели вота на доверие в долната

...
Италианският премиер Марио Драги спечели вота на доверие в долната
Коментари Харесай

Марио Драги спечели вота на доверие

Италианският министър председател Марио Драги завоюва вота на доверие в долната камара на Народното събрание, което беше последната стъпка, с цел да може държавното управление му да упражнява цялостните си пълномощия, съобщи Ройтерс.

629-членната Камара на депутатите гласоподава доверие на държавното управление с 535 против 56 гласа. Крайнодесните "Италиански братя " бяха единствената огромна партия, противопоставила се на някогашния ръководител на Европейската централна банка.

Драги постави клетва предходната седмица след продължителна политическа рецесия, която докара до оставката на неговия предходник Джузепе Конте заради раздробяване на държавната коалиция. В сряда Сенатът към този момент му гласоподава доверие.

Основните политически обещания на Драги са в шест области.

В сферата на опазването на здравето, новият италиански министър председател сподели, че имунизациите против КОВИД-19 би трябвало да бъдат поставяни във всички налични държавни и частни центрове, като се употребява помощта на армията, на организацията за гражданска отбрана и на огромен брой доброволци. В по-общ проект Драги даде обещание да реформира здравната система, като ускори лечебните заведения по места и общодостъпните здравни услуги. Ще се разшири ролята на отдалеченото лекуване на пациенти с помощта на софтуерния прогрес.

По отношение на проекта за възобновяване на стопанската система, който би трябвало да бъде финализиран до края на април, с цел да бъдат усвоени към 200 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз, надзорът ще бъде упражняван от министерството на стопанската система. По-общите цели, набелязани от предходното държавно управление, ще бъдат конкретизирани в елементи, даде обещание Драги. Приоритетите са производството на електрическа енергия от възобновими източници, оправянето със замърсяването, подпомагането на високоскоростните железопътни линии, електротранспортът, производството и разпространяването на водород, дигитализацията, широколентовият интернет и мобилните мрежи от пето потомство. Доколко Италия ще употребява всички заеми, които са разполагаем във възстановителния проект, зависи от положението на държавните й финанси.

В данъчната сфера, Драги даде обещание деликатен обзор на цялата данъчна система, като уточни, че не е подходящо налозите да се трансформират поотделно. Той планува "дълбоки промени в подоходния налог ", което последователно ще понижи данъчния напън, като в същото време се подсигурява, че данъчните ставки ще порастват паралелно с равнищата на приходите.

В региона на образованието държавното управление възнамерява бързо връщане към присъственото образование за всички възпитаници, като е допустимо да се употребява програмна скица, друга от сегашната. Предвидено е компенсиране на образователните часове, изгубени поради затварянето на учебните заведения по време на пандемията, изключително в бедната южна част на Италия, където ученето от разстояние беше най-неуспешно. Кабинетът ще влага повече в образованието на преподаватели, със "специално внимание " към техникумите, с цел да се отговори на провокациите на дигитализацията и да бъде обърнато внимание на околната среда.

Проевропейската еднаквост е съществена линия на новото италианско държавно управление, акцентира Драги. Подкрепата за това държавно управление значи единодушие с необратимостта на избора на еврото, единодушие с вероятността за още по-тясна интеграция в Европейски Съюз, с цел да се стигне до общ бюджет, който да поддържа страните във времена на криза.

С сферата на правораздаването и държавната администрация, италианското държавно управление ще работи според апелите на Европейската комисия за ускорение на системата на гражданското правораздаване, като се реформират законите за неплатежоспособност, процедурите бъдат опростени, наемат се повече правосъдни чиновници и "се води битка с корупцията ".

Общата промяна на държавната администрация, "не може да се отсрочва ", посочи Драги. Изоставането, провокирано от рецесията с ковид, би трябвало бързо да бъде преодоляно, компютризацията да се разшири, личният състав да бъде по-добре подготвен, а процедурите по наемане на работа да бъдат ускорени и по-ефективни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР