Италианският премиер Марио Драги призова за спешно прекратяване на огъня

...
Италианският премиер Марио Драги призова за спешно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Италианският премиер призова за спешно прекратяване на огъня в Украйна

Италианският министър председател Марио Драги прикани за незабавно преустановяване на огъня в Украйна, с цел да могат да стартират съществени договаряния за завършек на войната . Той сподели, че Италия ще продължи да поддържа Украйна, без да изключва опцията за доставки на оръжия, съобщи Ройтерс.

Драги, който зае твърда позиция по отношение на Русия от началото на нейната инвазия в Украйна, сподели, че е значимо да бъде поддържан натискът посредством стопански наказания , защото " Москва би трябвало да бъде доведена на масата за договаряния ". " Прекратяване на огъня би трябвало да бъде контрактувано колкото се може по-скоро, с цел да не се утежни още повече филантропичната рецесия и да се възобновят договарянията ", съобщи Драги пред горната камара на италианския парламент, където през днешния ден се организират диспути за ролята на Италия в поддръжката за Украйна, станала причина за повишаване на напрежението в неговото ръководещо болшинство, предадоха АНСА и Ройтерс.

" Това е позицията на Италия, на Европейски Съюз и това е позицията, която аз споделих и с американския президент Джо Байдън ", добави той.

" Италия ще продължи да поддържа държавното управление на Украйна в неговите старания за отбиване на съветската инвазия. Ще създадем това в близко подпомагане с нашите европейски сътрудници ", сподели той. Социологически изследвания демонстрират, че публичната поддръжка в Италия за снабдяване на военна помощ на Украйна е слаба. Премиерът сподели, че Италия ще направи всичко допустимо, с цел да насърчи прекратяването на войната посредством договаряния, само че каквато и да било договорка би трябвало да има цялостната поддръжка на Украйна, с цел да бъде устойчива.

" Италия  ще постави старания с европейските си сътрудници и съдружниците за всички форми на ходатайство. Но Украйна ще реши какъв мир да одобри, никой различен. Мирът без Украйна няма да бъде допустим ", съобщи Драги.

Драги не загатна непосредствено дали Италия ще продължи да доставя оръжия на Киев, нещо, на което " Движение 5 звезди " и дясната партия " Лига ", които са основни членове на многопартийната му коалиция, се опълчват. Но той уточни, че не е подготвен да изключи по-нататъшни колета на оръжие. Досега Италия е приела три указа за разрешаване на доставки на оръжия, само че държавното управление не е разкрило какви типове оръжия са били изпратени.

Драги съобщи, че наложените до момента от Европейски Съюз и Г-7 наказания против Москва са имали доста влияние върху съветската стопанска система и то ще " се ускори още повече през идващите месеци. "

Италианският министър председател разгласи, че Италия ще добави 1000 към контингента на страната към НАТО.

" НАТО ускори дейностите си по източния си фланг и италианският принос възлиза на 2500 души ", съобщи Драги. " В средносрочен проект ние сме подготвени да засилим нашето наличие в Унгария и България с 250 и 750 души респективно в сходство с дейностите на нашите съдружници ", сподели той, представен от АНСА.

" Ние вършим оценка и по въпроса за оказване на поддръжка на Румъния в улавянето и обезвреждането на мини в Черно море, и на Словакия в противовъздушната защита ", добави той.

Италианският министър председател също така разгласи в Сената на италианския парламент, че ще отиде в Турция през юли за полемики по отношение на спора в Украйна . Тази аудиенция ще бъде в под напрежение подтекст, подбуден от заканите на Анкара да блокира кандидатурите за участие в НАТО на Финландия и на Швеция, съобщи Франс прес.

" В началото на юли ще отида в Ангара за двустранна среща, първата от този жанр от 10 години насам ", съобщи Драги, визирайки среща с турския водач Реджеп Тайип Ердоган.

" Ще дискутираме договарянията за Украйна и дипломатическите вероятности по отношение на спора и усилването на връзките сред Италия и Турция ", посочи той.

Отношенията сред двете страни са бурни. Миналата година Драги назова Ердоган деспот след дипломатически случай, по време на който председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оказа без кресло, на което да седне по време на среща с турския водач.

Докато в Народното събрание се организират дебатите за Украйна комисията по финансова сигурност към министерството на стопанската система на Италия издаде заповед за конфискация на активи в размер на към 140 милиона евро на съвместната  италианско-руска компания, формирана от съветския авиационен производител " Сухой " и италианската отбранителна компания " Леонардо ". Заповедта касае и конфискацията на пет самолета, създадени от взаимната компания -  основаната във Венеция " Суперджет интернешънъл ", съобщи АНСА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР