Италианският премиер Джузепе Конте анонсира оставката си в ефира на

...
Италианският премиер Джузепе Конте анонсира оставката си в ефира на
Коментари Харесай

Премиерът на Италия подава оставка

Италианският министър председател Джузепе Конте анонсира оставката си в ефира на италианската Corriere. TV. Това беше предстоящ ход откакто вицепремиерът Матео Салвини внесе искане в Народното събрание за гласоподаване на избор на съмнение.

Веднага след дебатите в Народното събрание ще подавам оставката си пред президента Серджо Матарела, съобщи Конте. Като причина за решението си той уточни разразяващата се политическа рецесия в страната откакто един от главните участници в ръководещата коалиция Матео Салвини  и водач на партия " Лига " изиска обществено провеждането на предварителни избори.

Малко по-късно в тирада пред Сената, излъчена онлайн от италианските малките екрани той разгласи: " Скъпи другари от Движението " Пет звезди " (една от двете ръководещи партии), това е краят на работата на нашето държавно управление. В края на тази среща публично ще предам писмото за оставка на президента Серджо Матарела. "

В речта си пред Народното събрание, Конте упрекна водача на партия Лига Матео Салвини, че слага личните си ползи и ползите на партията си пред тези на страната, като предизвести, че неговият ход за събаряне на държавното управление може да навреди на стопанската система
" Салвини сподели, че следва личните и ползи и тези на партията си ", сподели Конте пред препълнения Сенат, застанал до Салвини, който изслуша речта с каменно изражение, съобщи Ройтерс. " Неговите решения съставляват съществени опасности за страната ", сподели Конте.

Конте оглави италианското държавно управление на 1 юни, 2018 година. След депозирането на оставката му, президентът Матарела би трябвало да стартира публични проучвателни съвещания с политическите партии, с цел да се види дали може да бъде формирана нова коалиция. Ако това не е допустимо, президентът ще разпусне Народното събрание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР