Италианският парламент ще гласува днес за намаляване на броя на

...
Италианският парламент ще гласува днес за намаляване на броя на
Коментари Харесай

Италианският парламент ще гласува орязване броя на депутатите с 345

Италианският парламент ще гласоподава през днешния ден за понижаване на броя на законодателите на страната, ход, обвързван с промяната на изборното законодателство, за която лявото държавно управление се надява да помогне крайната десница да остане отвън властта.

Намаляването на броя на депутатите и сенаторите в Италия с 345 беше водещо заричане на антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З), което ръководи в коалиция с лявоцентристите на страната и даде обещание на гласоподавателите, че ще се оправи с политическата елитарност и разточителните разноски.

В момента Италия има втория максимален брой депутати в Европейски Съюз след Англия – 630 определени представители в долната камара и 315 в Сената.

Конституционната промяна, която евентуално ще бъде подложена на всеобщ референдум през идващите месеци, ще понижи броя на депутатите до 400, а сенаторите до 200 в идващия законодателен орган, с предстоящо тази стъпка до докара до икономисване от към 100 милиона евро годишно.

“Това е добре уравновесена промяна с отличен профил ”, съобщи юридическият специалист Гуидо Непи Модона пред Il Fatto Quotidiano в понеделник.

Намален брой депутати ще “накара партиите да се грижат изключително при избора на претенденти ”, сподели той.

Критици на концепцията предизвестиха, че съкращаването може да повлияе на представителството на популацията и да усили въздействието на лобистите върху ръководещите институции – всичко това в името на минимални икономии, които ще имат дребен резултат върху натоварения с задължения баланс на Италия.

Това е осмият опит на страната да редуцира броя на депутатите си от 1983 година насам, съгласно уеб страницата Open News.

Този път се чака да има триумф, като множеството опозиционни партии поддържат концепцията – макар че шефът на крайнодясната Лига Матео Салвини в петък предизвести неговата партия да изчака да види дали законът в действителност не е пазарлък за политически изгоди на участниците в него. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР