Италианският фермер Фaбpициo Фpecки-Дон Домат, който е най-големият производител на ...

Италианският фермер Фaбpициo Фpecки-Дон Домат, който е най-големият производител на

Най-големият производител на домати у нас задържан и пуснат под гаранция срещу 100 000 лв.

Италианският фермер Фaбpициo Фpecки-Дон Домат, който е най-големият производител на домати у нас, е разследван за корист с евросредства, заяви " 24 часа ".

Дон Домат е упрекнат за закононарушение срещу паричната и кредитната система. За да получи дотации от Държавен фонд " Земеделие ", той показал подправени документи.

В четвъртък чиновници на ГДБОП и спецпрокуратурата са влезнали в офиса му в пловдивското село Шишманци, където направили претършуване. След това Дон Домат е бил отведен дружно с 5-има негови подчинени. По-късно Фрески е освободен под парична гаранция. По неофициална информация тя е в размер на 100 000 лв.. Трима от хората му са пуснати против гаранция от по 30 000 лева. Останалите са излезли от ареста без обвинявания.

В Шишманци са шокирани от задържането на Дон Домат. Повечето от жителите считат, че е бил наклеветен. Твърдят, че е правилен шеф на стотици. Трудел се по полята дружно с надничарите. Жънел, пръскал и прибирал реколтата. Обработвал 30 000 дка. Освен домати отглеждал царевица, люцерна, ориз, слънчоглед. Продукцията осъществил на нашия пазар.

Италианецът живее в България от 15 година През 2004 година дошъл в страната и на път към Бургас забелязал, че има доста пустеещи земи. Решил да остане и да се захване със земеделие. Придобил постройките на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство в Шишманци и почнал да изкупува и наема терени, с цел да ги засажда с култури. Преди да бъдат наложени глобите на Русия, изнасял там домати. Опитал се да пробие и в Румъния, само че не съумял, така като локалните производители са подпомагани от страната.

Източник: dir.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg