Италианският диктатор Бенито Мусолини е бил голям футболен фен. Той

...
Италианският диктатор Бенито Мусолини е бил голям футболен фен. Той
Коментари Харесай

Мондиал 1934: Първата титла на Италия или когато футболът става политика

Италианският деспот Бенито Мусолини е бил огромен футболен почитател. Той е осъзнавал, че спортът и в частност футболът, може да служи на политиката. Заради това и взема решение да направи Италия международен първенец, като впряга цялата машина на тоталитарната страна, която оглавява.

 Мондиал 1930: Първото и най-емоционално международно състезание по футбол!
Мондиал 1930: Първото и най-емоционално международно състезание по футбол!

Мечтата на Жул Риме става действителност, а Уругвай победи със " Златната Нике "

Изборът на хазаин за шампионата през 1934 става доста постепенно, като Изпълнителния комитет на ФИФА заседава 8 пъти. Италия получава правото да провежда шампионата на 9 октомври 1932 година. Решението е взето в Стохолм, за жалост на шведите, които са другият главен претендент. Злите езици настояват, че шефовете на ФИФА са били обилно възнаградени.

 Снимка 352346
Източник:

За присъединяване се записват 36 тима и по тази причина се постанова провеждането на квалификационни срещи. Световните първенци от Уругвай бойкотират конкуренцията, афектирани, че европейците не са почели тяхното състезание преди четири години. ФИФА дава директни квоти на Англия и Шотландия. Британците пренебрежително отклоняват поканата с пренебрежителното изказване, че тяхното домашно състезание с Уелс и Северна Ирландия е доста по-силно. Години по-късно горещо ще съжаляват за това.

Квалификационните групи са композирани по географски принцип, отчитайки силата на тимовете. България се записва и е сложена в група 4. Тя е там дружно с два от най-силните тима в света по това време - Австрия и Унгария.

Нашето присъединяване е пагубно. В София на 25 март 1934 унгарците ни побеждават с 4:1. Точно един месец по-късно във Виена, Австрия печели с 6:1, а след още 4 дни в Будапеща, Унгария повтаря резултата от София - 4:1.



След трите загуби с голова разлика от 3-14 България се отхвърля от последния мач с Австрия и нашите противници се класират за международното състезание.

В останалите групи любимците вземат своето. Интересно е, че домакините от Италия също минават през подготовка. Те печелят против Гърция с 4:0, след което елините хвърлят бялата забрадка и втори мач няма.

Четвъртите в света от 1930 година, югославяните, трагично отпадат. В Монтевидео те се заричат повече да не вземат участие в конкуренцията, само че несъмнено, че не удържат на думата си. В решителния мач, изгубен от Румъния с 1:2, те удрят осем греди.

Последната квалификационна намира се играе в Рим една седмица преди началото на шампионата. В нея Съединени американски щати побеждава Мексико с 4:2.

Много забавна е група №12. В нея са сложени Египет, Турция и Британската подмандатна територия Палестина. Турците се отхвърлят. Египет печели и двата мача против предшественика на националния тим на Израел.

 Снимка 352149
Източник:

Жребият за осминафиналите е дирижиран, като в него са сложени Аржентина, Бразилия, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Чехословакия и Унгария.

Аржентинците вземат участие с съзнателно отслабен състав. Няколко техни звезди са придърпани от италианците и са получили аржентински паспорти. Това кара ръководителите да спрат от пътешестване, всеки който евентуално може да стане италианец.

През 30-те години на предишния век не е имало предписание, с които да се лимитират прехвърлянията от една страна в друга. Италианците измислят термина " ориунди ". Това са жители на други страни, които имат италиански корени. В Аржентина огромен % от популацията се състои от италиански емигранти, а там равнището на футбола е било доста високо. Така Луис Монти става единственият футболист играл на два финала на международни шампионати за две разнообразни страни - през 1930 за Аржентина и през 1934 за Италия.

Всичките осминафинали, като се изключи мача на домакините, са доста оспорвани. Италианците се саморазправят с бронзовите медалисти от предходното състезание - американците. Другите два презокеански тима Аржентина и Бразилия също губят дуелите си и за идващия кръг се класират единствено европейски тимове.
Осминафинали - осемте срещи се играят на 27 май 1934 и стартират едновременно - 16:30 часа: Генуа Испания Бразилия 3:1(2:1) Неапол Унгария Египет 4:2(2:2) Милано Швейцария Холандия 3:2(2:1) Триест Чехословакия Румъния 2:1(0:1) Рим Италия Съединени американски щати 7:1(3:0) Болоня Швеция Аржентина 3:2(1:1) Торино Австрия Франция 3:2пр.(1:1) Флоренция Германия Белгия 5:2(1:2)
Четвъртфиналът сред Италия и Испания е същинска война. Двата тима играят брутално и няколко играчи биват контузени. Най-известният от тях е именитият испански вратар Рикардо Замора, който едвам доиграва дуела и не може да взе участие в преиграването на другия ден. Испанците не си поплюват и счупват крайници на Марио Пициоло, който повече в никакъв случай не играе за националния тим.

В преиграването домакините вкарават гол и стартират със здравото ритване. Съдията Рене Мерсе (Швейцария) дава своя дан за триумфа на домакините. Два гола на иберийците са анулирани, като вторият е поради комично присъждане на фаул в тяхна изгода.

И четирите срещи са решени с по един гол разлика. Австрия и Унгария играят в мач, който бива определян като край преди финала. Чехословакия продължава напред след блестяща игра на вратаря си Франтишек Планичка, трансформирал се в легенда след шампионата.
Четвъртфинали - четирите срещи се играят на 31 май 1934 и стартират едновременно - 16:30 часа Болоня Австрия Унгария 2:1(1:0) Флоренция Италия Испания 1:1пр.(1:1) Милано Германия Швеция 2:1(0:0) Торино Чехословакия Швейцария 3:2(1:1) Преиграване на 1 юни 1934 Флоренция Италия Испания 1:0 (1:0)
Австрия е любимец преди полуфинала с Италия. " Вундертима " е спечелил другарска среща в Торино преди шампионата. За благополучие на домакините дъждът разкаля терена на Сан Сиро и техническото преимущество на австрийците отива по дяволите. Мечтата на Мусолини става действителност. Диктаторът участва на всички дуели на Италия и постоянно е френетично поздравяван от тълпата с римския привет, печално останал в историята като фашистки.

В другия мач Чехословакия закономерно, предвид на съотношението на силите тогава, побеждава Германия. След мача Олдриж Нейедли не знае, че е отбелязал хеттрик.
Полуфинали - двете срещи се играят на 3 юни 1934 и стартират едновременно - 16:30 часа: Милано Италия Австрия 1:0 (1:0) Рим Чехословакия Германия 3:1(1:0)
Финалът се играе на стадиона, носещ емблематичното за епохата име: " Национален стадион на Национал-фашистката партия " в Рим. Бенито Мусолини е поздравен от 55 хиляди фенове с характения привет. Диктаторът към този момент е потвърдил маниакалната си доктрина, че неговата Италия е директен правоприемник на Римската империя.

В Чехословакия футболът тогава е на доста високо равнище. В тези години шампионатите на страните, произлезли от разпарчатосаната след Първата международна война Австро-Унгария, са измежду най-силните и спортът е бил професионален.

През първото полувреме натискът на италианците е цялостен и техните противници не минават центъра. Планичка прави чудеса на вратата. Когато и той е преодолян, шансът е на страната на гостите. Сребърният медалист с Аржентина от Олимпиадата през 1928 година Раймундо Орси прави непростителен пропуск, стреляйки над опразнената врата.

 Снимка 352150
Източник:

Мачът се играе при 40-градусова горещина. След почивката домакините стартират да се изморяват. Немислимото се случва в 71-а минута. Антонин Пуч открива за гостите и залива със леден душ трибуните. Това обръща играта и футболистите от Централна Европа за малко не прикючват с очакванията на Мусолини. Иржи Соботка изпуска да удвои от чисто състояние, а Франтишек Свобода удря греда.

Италианците хвърлят всичко в офанзива и Орси се реваншира за пропуща си преди почивката и изравнява в 81-а минута. Той се възползва от неприятно изчистена топка и вкарва мача в продължение.

Домакините още веднъж натикват противниците си в наказателното им поле и футболистът на Болоня Анджело Шиавио вкарва " златния гол ", с който донася първата международна купа за Италия.
Среща за 3-4 място 7 юни 1934 от 18:00 часа: Неапол Германия Австрия 3:2 (3:1) Финал 10 юни 1934 от 17:30 часа: Рим Италия Чехословакия 2:1пр.(1:1)
Италия: Джанпиетро Комби (к); Ералдо Монзелио, Луиджи Алеманди, Атилио Ферарис, Луис Монти, Луиджи Бертолини, Енрике Гуаита, Джузепе Меаца, Джовани Ферари, Раймундо Орси, Анджело Шиавио.
Треньор: Виторио Поцо.

Чехословакия: Франтишек Планичка (к); Йозеф Женишек, Рудолф Крчил, Щефан Чамбал, Антонин Пуч, Олдржих Нейедли, Франтишек Свобода, Франтишек Юнек, Иржи Соботка.
Треньор: Карел Петру.

Дълги години статистиците считаха, че голмайсторите на шампионата са трима. Чехът Олдржих Нейедли, германецът Едмунд Конен и създателят на " златния гол " Анджело Шиавио имаха маркирани по 4 гола. През 2006 година ФИФА, след многочислени преглеждания на видеозаписите, реши да присъди на Нейедли втория гол на Чехословакия на полуфинала в Германия. Дотогава се считаше, че създател на попадението е Рудолф Крчил. Така Нейедли, 16 години след гибелта си, стана голмайстор на второто международно състезание с 5 гола.

Първенството през 1934 година е първото, което се следи в действително време в развитите страни. Мачовете са съпроводени с радио мнения и от този момент датира темпераментното показване на събитията на терена, показващо от време на време по-голям драматизъм от действителния.

Крайно класиране на Мондиал 1934:
М Отбор М П Р З ГЗ ГП ГР Тчк 1. Италия 4 3 1 0 11 3 +8 7 2. Чехословакия 4 3 0 1 9 6 +3 6 3. Германия 4 3 0 1 11 8 +3 6 4. Австрия 4 2 0 2 7 7 0 4 Елиминирани на 1/4 финали 5. Испания 2 1 1 0 4 2 +2 3 6. Унгария 2 1 0 1 5 4 +1 2 7. Швейцария 2 1 0 1 5 5 0 2 8. Швеция 2 1 0 1 4 4 0 2 Елиминирани на 1/8 финали 9. Аржентина 1 0 0 1 2 3 −1 0 9. Франция 1 0 0 1 2 3 −1 0 9. Холандия 1 0 0 1 2 3 −1 0 12. Румъния 1 0 0 1 1 2 −1 0 13. Египет 1 0 0 1 2 4 −2 0 14. Бразилия 1 0 0 1 1 3 −2 0 15. Белгия 1 0 0 1 2 5 −3 0 16. Съединени американски щати 1 0 0 1 1 7 −6 0
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР