Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 12,4% през второто

...
Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 12,4% през второто
Коментари Харесай

Италия е изправена пред незапомнена рецесия

Италианският БВП (БВП) спадна с 12,4% през второто тримесечие заради пандемията на ковид, което докара страната в криза по данни на Националният статистически институт (ISTAT), оповестява „ Дойче веле “.

С този невиждан спад, който следва стесняване от 5.4% през първото тримесечие, италианският Брутният вътрешен продукт записва най-ниската си стойност от първото тримесечие на 1995 година, акцентира Националният статистически институт (ISTAT).

В съпоставяне с второто тримесечие на 2019 година спадът на третата стопанска система в еврозоната е още по-бърз – 17,3%.

Италия, първата страна, наранена от пандемията в Европа, наложи фрапантно ограничавания през март и април, което сковава огромна част от икономическата й активност.

Основните стопански системи записват понижения с сходен мащаб заради разпространяването на пандемията.

През второто тримесечие Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се сви 32,9%, в Испания 18,5%, в Мексико 17,3%, в Португалия 14,1%, във Франция 13,8% и в Германия 10,7 %.

За да съживи икономическото възобновяване, италианското държавно управление ще вложи спомагателни 25 милиарда евро в бюджета за 2020 година, което ще докара до недостиг 11,9% от Брутният вътрешен продукт, най-високият в еврозоната.

Това нарастване на бюджета, което беше оповестено в деня след историческото съглашение, подписано от Европейски Съюз за обновяване на стопанската система и от което Италия е един от главните бенефициенти, ще докара италианския дълг до 157,6% от Брутният вътрешен продукт. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР