Италианския енергиен колос ENI и националната петролна корпорация на Либия

...
Италианския енергиен колос ENI и националната петролна корпорация на Либия
Коментари Харесай

Италия инвестира в Либия 8 млрд. долара за разработване на газови находища

Италианския енергиен исполин ENI и националната петролна корпорация на Либия (NOC) подписаха съглашение за план за създаване залежи на газ в северноафриканската страна.

На срещата в Триполи участваха министър председателят на Италия Джорджа Мелони, този на либийското държавно управление на националното единение Абдел Хамид ал Дабайба и представители на енергийните корпорации на двете страни.   

За реализирането на плана ENI  ще влага рекордните 8 милиарда $. 

Целта е да се усили производството на газ посредством две залежи, което ще стартира през 2026 година с потенциал от над 21 милиона кубически метра газ дневно.

Част от него ще е за вътрешния пазар на Либия, останалата - за експорт към Италия посредством газопровода Greenstream. Той свързва двете страни през Средиземно море и е в деяние от 2004 година.

Премиерът Джорджа Мелони назова случилото се „ историческо “ и че „ Италия ще бъде хъб за енергийни доставки за цяла Европа “.

Тя акцентира, че „ Либия е приоритет за Италия и европейското енергийно предизвикателство “. Италия и Либия ще си сътрудничат и против противозаконната имиграция, за което бе подписан меморандум за доставката на пет патрулни катера, финансирани от Европейски Съюз.

Исторически Либия е била постоянно значима за Италия за стопански вложения и добиването на нефт от 1938 година, а по-късно и на газ.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР