Италианските индустриални лобита ще поискат от управляващите в Рим на

...
Италианските индустриални лобита ще поискат от управляващите в Рим на
Коментари Харесай

Италианската индустрия иска освобождаване на газ от стратегическите резерви заради високите цени



Италианските индустриални лобита ще изискат от ръководещите в Рим на среща в сряда освобождение на газ от стратегическите запаси, с цел да се помогне за справяне с възходящите цени на силата, които заплашват възобновяване след пандемията, обявиха за Ройтерс два източника, близки до въпроса.

Покачващите се цени на газа удариха енергоемките промишлености като тези за произвеждане на стомана, хартия и керамика, оставяйки им избор сред прекачване на по-високи разноски върху крайните консуматори, или понижаване и даже прекъсване на производството.

На среща сред италианския министър на индустрията Джанкарло Джорджети и индустриалните асоциации по-късно в сряда ще бъдат разисквани ограниченията за компенсиране на високите сметки за сила.

" Освобождаването на газ от стратегическите запаси би било " всичко, което е належащо ", с цел да се изпрати сигнал към пазара за ограничение на спекулациите “, сподели един от източниците на Ройтерс.

Коментарите се отнасят до изказване на някогашния началник на Европейската централна банка Марио Драги, който през 2012 година разгласи, че ЕЦБ ще направи " всичко, което е належащо ", с цел да избави еврото.

Драги пое поста на италиански министър-председател предходната година и сложи силата в центъра на своя дневен ред.

Във вторник министърът на енергийния преход на Италия очерта пакет от ограничения, които управляващите в Рим изследват, с цел да се лимитират сметките за сила, защото високите цени на газа наподобява ще продължат по-дълго от предстоящото.

Джорджети, водещ член на дясната партия " Лига " от ръководещата коалиция, застава на страната на настояванията на лобито за освобождение на газ от държавните стратегически запаси, споделиха източници за Ройтерс по-рано тази седмица, само че последната дума за стратегическите запаси е на премиера Марио Драги.

От офиса на Драги отхвърлиха да разясняват вероятността запасите да бъдат освободени.

Очаква се италианският кабинет да разиска някои нови ограничения за ограничение на цените на силата в четвъртък, споделиха източниците на Ройтерс.

Италия разполага с към 20 милиарда кубически метра потенциал за предпазване на газ, включващ 4,5 милиарда кубически метра стратегически запаси, които не могат да бъдат употребявани без позволение от държавното управление и единствено в незабавни случаи.

Втори източник от индустриалното лоби призна за механически и правни компликации при потреблението на стратегически ресурси, само че дефинира актуалната обстановка като изключителна.

" Изборът е сред намаляването на запасите, до момента в който се насочваме към пролетта, или достигането на пролетта с непокътнати ресурси, само че с промишленост, която да е " на колене ", уточни той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР