Италиански съд отложи за утре взимането на решение дали германката

...
Италиански съд отложи за утре взимането на решение дали германката
Коментари Харесай

Италиански съд ще решава утре дали да бъде арестуван капитанът на кораба Сий-уоч 3

Италиански съд отсрочи за на следващия ден взимането на решение дали германката Карола Ракете, капитан на транспортен съд на благотворителната организация "Сий-уоч ", да бъде задържана, съобщи ДПА.

Това значи, че Ракете ще се намира под домакински арест най-малко до на следващия ден, съобщи пред ДПА представителят на "Сий-уоч " Рубен Нойгебауер. Карола Ракете дойде през днешния ден в италианския град Агридженто (в Сицилия) и бе изправена пред съда, съобщи Ройтерс.
Това бе първото чуване на Ракете пред съда по отношение на повдигнатите й от италианското правораздаване обвинявания. 31-годишната германка бе докарана в Агридженто с полицейски транспортен съд от италианския остров Лампедуза, където дебаркира през уикенда дружно с 41 африканци, избавени във водите на Средиземно море край крайбрежията на Либия. След акостирането Ракете бе арестувана от италианските управляващи.

При идването си в Агридженто Ракете бе посрещната с овации от свои поддръжници, отбелязва Ройтерс. Ракете, доброволец на немската благотворителна организация "Сий-уоч " се трансформира в знак на раздялите в Италия във връзка с държавната политика на затваряне на пристанищата за избавителните кораби на неправителствени организации. Италианският вътрешен министър Матео Салвини назова германката корсар и трафикант на хора, а политици от левия политически набор я приветстваха като героиня в битката с популизма.

Ракете прекара повече от две седмици в интернационалните води, като очакваше покана от Италия или друга страна членка на Европейския съюз, която да одобри на своя територия управлявания от нея транспортен съд. "Нуждаем се от поддръжка, с цел да сложим завършек на гибелта на хора в морето и е възмутително, че редови жители, запълващи празнината, оставена от управляващите, са подложени на наказателно гонене поради това, че избавят животи ", сподели Джорджа Лунарди, говорителка на "Сий-уоч ".

Италианският министър председател Джузепе Конте сподели на немския канцлер Ангела Меркел на среща на Европейски Съюз, че става дума за правосъден въпрос. "Меркел ме попита за капитана и аз обясних, че в Италия изпълнителната власт е разграничена от правосъдната. Премиерът не може да се меси. Случаят е в ръцете на магистратите ", посочи Конте пред публицисти в Брюксел.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че италианските управляващи би трябвало да освободят Карола Ракете, защото да спасяваш животи е филантропичен акт, а не закононарушение, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. Маас сподели през днешния ден пред публицисти, че е разговарял с италианските управляващи за да ги убеди, че не е задоволително да бъде криминализирано спасяването на мигранти в Средиземно море.

Италианското държавно управление упреква Ракете, че е заплашила живота на четирима италиански служители на реда, намирали се на полицейския катер, блъснат от управлявания от нея транспортен съд при акостирането му. Срещу нея са повдигнати обвинявания, че не е изпълнила заповед на италиански боен кораб и в оказване на помощ на трафиканти на хора, отбелязва Ройтерс. Управляваният от Ракете транспортен съд бе иззет, а организацията "Сий-уоч " може да бъде санкционирана с до 50 000 евро. Италианският вътрешен министър Матео Салвини възприе твърда линия против имиграцията, като затвори италианските пристанища и упрекна европейските страни, че са оставили Италия сама да се оправя с мигрантите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР