Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който

...
Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който
Коментари Харесай

Щитовидната жлеза – новата мишена на коронавируса

Италиански лекари оповестиха за първия случай в света, в който коронавирусът предизвика инфектиране на щитовидната жлеза – тиреоидит. Диагнозата е сложена на 18-годишно момиче. Описание на случая е оповестено в „ Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism “.

щитовидната жлеза “Регистрирахме първия случай на по този начин наречения обострен тиреоидит, който се разви след зараза с новия вид ковид (SARS-CoV-2). Лекарите би трябвало да знаят, че коронавирусната зараза може да се прояви и по този метод ”, сподели един от създателите на проучването, професорът от университета в Пиза, Франческо Латрофа.

Почти от първите дни след експлоадирането на коронавирусната зараза учените знаят, че SARS-CoV-2 визира клетките освен в белите дробове, само че и в други тъкани на тялото, в това число вътре в лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето, както и някои други органи.

Тази специфичност на вируса, допускат учените, може да изясни за какво доста пациенти с коронавирусна зараза страдат освен от респираторни разстройства, само че и губят обонянието си. Някои от тях имат проблеми и с храносмилането или погрешно действие на кръвоносната система.

Новата „ цел “ на ковид

Ланофа и неговите сътрудници откриха още един непряк резултат, обвързван с инфекцията SARS-CoV-2, споделя ТАСС. Те разгледали здравната история на 18-годишно момиче, което се обърнало към тях с недоволства от болки в гърлото и ларинкса, сърцетуптене и висока температура. Тези признаци се появили при момичето, откакто то се заразило с COVID-19 от татко си и сполучливо е преодоляло заболяването.

Изследвайки щитовидната й жлеза с ултразвук, учените разкрили, че момичето страда от обострен тиреоидит – инфектиране на щитовидната жлеза с умерена тежест. По предписание такива нарушавания в работата на този орган се появяват при хора, които са претърпели остри вирусни респираторни инфекции, проникващи от дихателната система в щитовидната жлеза.

Месец преди появяването на тиреоидита, както отбелязва Ланофа, момичето е подложено на обзор на щитовидната жлеза. Той посочил, че органът е в обикновено положение, а в предишното то в никакъв случай не се е оплаквало от проблеми с него.

Така че, появяването на болестта след коронавирусна зараза допуска, че SARS-CoV-2 може да проникне също от белите дробове в щитовидната жлеза. Това би трябвало да се има поради при лекуването както на COVID-19, по този начин и на болести на щитовидната жлеза, заключават учените. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР