Италианската UniCredit се отказва от потенциалната оферта за придобиването на

...
Италианската UniCredit се отказва от потенциалната оферта за придобиването на
Коментари Харесай

UniCredit се отказа да купува руска банка заради напрежението в Украйна

Италианската UniCredit се отхвърля от евентуалната оферта за придобиването на съветската банка " Откритие "  заради напрежението в Украйна, оповестява. 

Италианската банка прояви интерес към " Откритие ", който е един от най-големите държавни кредитори в Русия с концепцията да увеличи рентабилността си. Това бе част от проектите на главния изпълнителен шеф на UniCredit Андреа Орсел.

" Предвид геополитическата среда, ние взехме решение да се оттеглим ", съобщи Орсел в петък, позовавайки се на надлежната инспекция на UniCredit за допустима договорка.

По-рано тази седмица Андреа Орсел взе участие в диалог сред италиански бизнес мениджъри и съветския президент Владимир Путин, с цел да обсъдят опциите за италианските компании в Русия.

UniCredit е измежду европейските банки със значителни експозиция към Русия.

В четвъртък стана ясно, че Европейската централна банка е споделила на европейските търговски банки да се приготвят за интернационалните наказания против Русия, в случай че Москва нахлуе в Украйна.

Съединени американски щати обявиха, че Русия ще бъде изправена пред серизни наказания, ако изпрати войски в Украйна. Санкциите ще усилят риска за банки като UniCredit с големи експозиции в Русия.

UniCredit употребява доклада си за финансовите си резултати, с цел да предизвести за икономическия риск от спор в Украйна.

" Очаква се негативното икономическо влияние да пристигна основно от евентуален енергиен потрес, изключително за по-уязвими страни като Германия, допустимо напрежение на финансовите пазари и в по-малка степен посредством търговските канали “, сподели италианската банка.

UniCredit публикува по-добри от предстоящите резултати за 2021 година. Банката съобщи, че ще разпредели 3.75 милиарда евро на акционерите под формата на дивидент.

Приходите за 2021 година възлизат на 18 милиарда евро при планиран размер от над 16 милиарда евро. Печалбата на кредитната институция е 3.9 милиарда евро, което още веднъж е над авансово оповестените прогнози от 3.7 милиарда евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР