Италианската треньорска школа е сред най-ужаваните в света. Не само

...
Италианската треньорска школа е сред най-ужаваните в света. Не само
Коментари Харесай

Невероятните приключения на италианците в България

Италианската треньорска школа е измежду най-ужаваните в света. Не единствено в исторически проект, само че и през днешния ден някои от най-големите международни мениджъри са точно от Ботуша. Още при започване на новия век първите експерти от Италия идват и в българското състезание.
През сезон 2000/01 Нефтохимик и съвсем по едно и също време назначиха италианци. В Бургас дебаркира Салваторе Полверино, до момента в който " армейците " са поети от Енрико Катуци. Резултатите обаче са изцяло противоположни. Собственикът на Нефтохимик не желае да се раздели с досегашния треньор Димитър Стойчев и назначава Полверино за " основен треньор ". Не излиза наяве кой защо дава отговор и още на първия лагер сред двамата избухва скандал. Салваторе иззема всички функционалности, само че това не води до резултат - едномесечната подготовка в Италия е пропиляна, а още след плачевния дебют - 2:5 против Спартак Варна търпението на Порточанов завършва и той изхвърля Полверино и техническия шеф Серджо Борго, както и футболиста Гулиелмо Балдини. В отбора до края на сезона остава единствено халфът Андреа Парола, който след това ще играе за Каляри и Сампдория в Серия А.
Катуци води добре ЦСКА, въпреки че тимът отпада от евторурнитите от унгарския МТК. На полусезона обаче Васил Божков взема решение да смени Катуци със Сашо Станков. Станков дебютира неприятно напролет и остава на поста си единствено два месеца - след две провали с 0:3 за Купата и 1:4 в шампионата от Литекс италианецът е върнат до края на сезона. Въпреки това второто място не устройва никого на " Армията " и Катуци си отпътува за повторно.

През февруари 2002 година ЦСКА е стихотворец от Луиджи Симони. Джиджи е треньор на Интер през 1998 година, когато " нерадзурите " подвигат Купата на УЕФА и в отбора свети Феномена Роналдо. „ Аз не съм пристигнал тук за пари, а с цел да работя “, споделя той на представянето си, а след това разкрива, че е отказал предложения от Англия и Испания. Симони обаче не съумява да донесе трофей на " Армията " и откакто губи финала на Купата на България от Левски подава оставка и даже не довършва сезона в шампионата, където ЦСКА остава трети.
През есента на 2004 година още веднъж Нефтохимик опитва италиански спецове. Този път дуото Клаудио Масели и Салваторе Бианкети застава на горещия стол, а като съветник е притеглен Франко Сколио. По-опитните играчи обаче не възприемат тактиките на двамата и след 10 кръга отборът има единствено 2 победи и заема десето място в класирането. Наставниците постоянно са наричани от почитателите " безхаберници, анонимници, макаронаджии ". Дуото е бързо отпратено, без да остави особена диря.

Пет години по-късно в България дебаркира един от най-колоритните задгранични треньори - Енрико Пичони се зае с тежката задача да измъкне от рецесията, в която беше изпаднал тимът след ръководството на Димитър Христолов. Той докара една дузина сънародници, които да играят в отбора. Въпреки че се изясни в обич на Ботев и даже си татуира емблемата на клуба, Енрико записа единствено 1 победа отпред на отбора - в дербито с Локомотив Пловдив, извоювано с 1:0 с гол на Емануеле Морини. Второто пришествие на Пичони в българския футбол е през сезон 2012/13, когато той води отбора на Шумен в Б група. Въпреки обещаващия план обаче шуменци приключват едвам на 12-то място и изпадат.
Друг Ботев - от Враца, също опитва силите си с италианец. През 2012 година отпред на отбора застава Джулиано Сонджозни. Той стартира сезон 2012/13, само че още през септември след 6 изиграни мача и неубедителни резултати трябваше да си събере багажа.
Така трябваше да се чака цели 5 години, с цел да дойде Делио Роси. Бившият треньор на Лацио пое и " сините " разпореждаха огромни очаквания на неговия опит. Въпреки че отборът сподели някои проблясъци, остана на трето място на цели 17 точки зад втория ЦСКА и загуби финала за Купата на България от Славия. Още при започване на идващия сезон обаче Роси беше пратен в оставка, откакто " сините " записаха срамно проваляне от любителския ФК Вадуц в първия кръг на Лига Европа и отпаднаха рано-рано.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР