Италианската полиция използва днес водни оръдия и сълзотворен газ в ...

Италианската полиция използва днес водни оръдия и сълзотворен газ в

Сблъсъци в Триест между италианската полиция и противници на здравния пропуск

Италианската полиция употребява през днешния ден водни оръдия и сълзотворен газ в североизточния пристанищен град Триест, с цел да разпръсне стачкуващи, протестиращи против здравния пропуск, който от петък е наложителен за досег до работното място, съобщи Франс прес.

Десетки служители на реда в снаряжение за битка с вълнения се изправиха против стотици стачкуващи, основно докери.

От петък, когато здравният пропуск стана наложителен за тях, те започнаха да блокират един от входовете на пристанището.

" Свобода, независимост! " скандираха стачкуващите. Други викаха: " Не сме насилници, свалете щитовете си! "

Полицията съумя да освободи входа на пристанището даже след няколко часа и изтласка стачкуващите към прилежащ паркинг.

В петък докерите бяха оповестили стачка, макар че имат опция да си създадат тест гратис, а акцията им притегли участници и от други градове.

Здравният пропуск, който удостоверява, че притежателят му е имунизиран, недавна е оздравял или има негативен тест, в петък стана наложителен в цяла Италия.

Това ново условие провокира протестни демонстрации на Апенините, само че множеството не бяха всеобщи и не доведоха до вълнения.

В Триест над 6500 души стачкуваха в петък във върховия миг на готовност.

Макар че 85 % от италианците на възраст над 12 години са получили най-малко една доза ваксина, което им дава право да получат здравен пропуск, се счита, че към 3 милиона работещи италианци не са имунизирани.

Източник: mediapool.bg