Италианската полиция е арестувала девет души, заподозрени във фалшифициране на

Италианската полиция е арестувала девет души, заподозрени във фалшифициране на ...

Разбиха група мафиоти, проникнали в здравната система в Калабрия


Италианската полиция е арестувала девет души, заподозрени във фалшифициране на обществени здравни договори в полза на мафията "Ндрангета“, предаде Франс прес.

Финансовата полиция в Реджо Калабрия, Южна Италия, твърди, че заподозрените също са крали маски и други предпазни средства от лекари и медицински сестри по време на пандемията.

"Заподозрените са присвоили в разгара на пандемичната криза лични предпазни средства срещу COVID-19, като дори са ги отнемали от здравния персонал, включен в спешната ситуация“, пише полицията в изявление.

Калабрия, където "Ндрангета“ се чувства у дома си, от десетилетия се бори срещу проникването на мафията в своите публични институции, особено с прословутата си слабо работеща здравна система, където болниците работят без подходящ персонал, оборудване и основни услуги.

Обремененият с дългове провинциален здравен сектор продължава да се управлява от специални комисари, след като два пъти е бил разпускан през последното десетилетие заради връзки с "Ндрангета.

Заподозрените, свързани с различни кланове в групата, са обвинени в проникване в здравните власти, получаване на доходоносни договори за почистване на болници и канализация. В същото време те предоставят фалшиви фактури, за да извлекат повече пари от здравните власти и принуждават определени служители да предават част от заплатата си на стойност около 250 евро всеки месец, се казва в изявлението.

Обвиненията включват сдружаване с престъпна цел, корупция, измами, изнудване и незаконно посредничество.

Един от заподозрените по случая е финансовият директор на здравния орган на Реджо Калабрия, а друг е регионален съветник, чиято предизборна кампания се финансира от някои от заподозрените, съобщи полицията.

Полицията заяви, че е поставила още седем души под домашен арест и е иззела активи на стойност 12 милиона евро от пет лица.

Източник: bnt.bg