Италианската левоцентристка Демократическа партия на управлявалия премиер Матео Ренци Матео

...
Италианската левоцентристка Демократическа партия на управлявалия премиер Матео Ренци Матео
Коментари Харесай

Демократическата партия загърби преговорите за коалиционен кабинет в Рим

Италианската левоцентристка Демократическа партия на управлявалия министър председател Матео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 година... към профила (на снимка) през последните пет години, има намерение да бъде част от опозицията в новия парламент и няма да се причислява към никакво съдружно държавно управление, разгласи секретарят на партията Маурицио Мартина, представен от Ройтерс и ТАСС.

"Негативните изборни резултати не ни разрешават да формулираме държавна настройка с наше присъединяване ", сподели Мартина след срещата си с президента на Италия Серджо Матарела. Той се пробва да сглоби ново държавно управление след изборите от 4 март, които не излъчиха безапелационен победител.

Най-много гласове на изборите събра десноцентристкият съюз сред крайнодясната партия "Лига " на Матео Салвини (17 процента), дясната партия на Силвио Берлускони Силвио Берлускони - италиански политик и бизнесмен, притежател на ФК... към профила "Форца, Италия " (14 процента) и две по-малки обединения. Салвини стана водач на десния съюз, излязъл първи с общо към 37 % от гласовете.

След него се подреди антисистемното "Движение "Пет звезди " отпред с Луиджи Ди Майо с 32 %, доста преди класиралата се трета Демократическа партия с 18 на 100. Нито една политическа мощ обаче няма задоволителна поддръжка, с цел да ръководи сама, а и Салвини, и Ди Майо желаят да са отпред на идващото държавно управление. Във втория ден на съвещания с президента Матарела, Мартина прикани партиите, събрали най-вече гласове на изборите, да образуват държавно управление. Мартина сподели, че изказванията на двете партии с най-вече гласове - "Движение "Пет звезди " и "Лига ", наподобяват на предизборни обещания и не отразяват отговорността, която би трябвало да бъде проявена след изборите, показва Асошиейтед прес. Мартина добави, че "ще е добре, в случай че двете партии стъпят още веднъж на земята ". Консултациите с всички партии ще продължат до края на днешния ден.

Италиански наблюдаващи предвиждат, че ще има втори и трети тур на договарянията, защото политическите водачи не отстъпват от позициите си, оповестява Франс прес. Ди Майо сподели, че е подготвен за съглашение по "германски модел " за програмата на вероятно бъдещо държавно управление с "Лига " или Демократическата партия, само че без съдружника му "Форца, Италия ".

Салвини счита, че министър-председателят би трябвало да е от "Лига " като най-добре представилата се партия, до момента в който Берлускони сподели, че е подготвен на всевъзможни съглашения като се изключи държавно управление с "Движение "Пет звезди ", което също не приема коалиция с него. "Всички остават на позициите си и в случай че никой не направи ход, ще има нови избори ", сподели Салвини пред публицисти тази заран.

Матарела, чиято конституционна роля е да назначи министър-председателя, може да се принуди да свика нови избори, в случай че не откри метод да посредничи за основаване на държавна коалиция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР