Италианската Коза Ностра, арабските кланове и руската мафия: печалбата на

...
Италианската Коза Ностра, арабските кланове и руската мафия: печалбата на
Коментари Харесай

Европол: Над 110 млрд. евро годишно печелят мафиите в Европа

Италианската Коза Ностра, арабските кланове и съветската мафия: облагата на незаконни групировки, опериращи в Европейския съюз (ЕС), доближава над 100 милиарда евро годишно, предава DW.
Според Европол като цяло в Европейски Съюз работят към 5000 проведени незаконни групи. Според отчета на италианския проучвателен център Transcrime, отдаден на интернационалната престъпност през 2016 година, облагата им е към 110 милиарда евро годишно: това е към един % от общия Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз.
Според Transcrime най-голямата част от тази сума (28 милиарда евро годишно) се прави от нарушители в наркотрафика. Данъчните измами, по-специално престъпните схеми с начисляване на Данък добавена стойност, се трансформират във все по-печеливш бизнес. Други противозаконни действия включват трафик на хора, контрабанда и противозаконна търговия с тютюневи произведения и оръжия.
По-голямата част от постъпленията се перат посредством легални компании: такива компании са ситуирани най-вече в Южна Италия, където проведената престъпност има дълбоки корени, както и в огромните европейски пристанища и гранични райони на Европейски Съюз.
Италианска мафия
Трите най-големи италиански мафиотски структури включват групата Ндрангета от района Калабрия, неаполитанската Камора и сицилианската Коза Ностра. Заслужава да се означи, че Ндрангета се смята за един от най-богатите и авторитетни незаконни кланове в света и в допълнение към Европа оперира в Америка.

Всяка от незаконните мрежи сплотява няколко фамилии, в ръцете на които са големи запаси. Според италианските правоохранителни организации през 2007 година облагата единствено на Ндрангета възлиза на 35-40 милиарда евро. Значителна част от тази сума обаче идва от вложенията на групата в законен бизнес - да вземем за пример строителство и ресторантьорство.
Смята се, че мафията има мощно въздействие върху районните управляващи в Италия. Да бъдат привикани да дават отговор членовете на клановете постоянно е мъчно заради въздействието на клана върху локалните съдии. Освен това множеството съдии отхвърлят да работят в региони, следени от мафията.
Турските групировки
Престъпните групи от Турция работят в цяла Европа, изключително в страни, където турската диаспора е необятно показана - да вземем за пример в Германия, Холандия и Англия. Те вземат участие в трафика на опиати, изключително на хероин, както и в други типове незаконен бизнес - сводничество, трафик на хора, изнудване и хазарт.
Арабската мафия в Германия
Няколко незаконни групировки се състоят от представители на арабската общественост в Германия: измежду тях има и бежанци от Палестина и Ливан. Най-влиятелните - мафиотските кланове Абу Шакер, Ал-Зейн, Ремо и Мири - работят основно в Берлин, Бремен, както и във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония.
Според немската полиция в цяла Германия има към 50 дейни незаконни клана, всеки от които включва няколко хиляди души. На първо място, те се занимават с трафик на опиати, сводничество, изнудване и грабежи. Някои кланове имат връзки в шоу бизнеса.
Албанските банди
Албанските незаконни групи работят в цяла Европа, както и в Америка и Австралия. Тяхната специализация е противозаконният трафик на опиати, оръжие, както и трафик на хора или човешки органи.
Само в Албания има 15 фамилни незаконни клана: още няколко групи работят в страни с албанската диаспора. Албанските групи се смятат за мощно отдадени на традицията: главните им полезности са фамилията, достойнството и лоялността. Обикновено всяка мрежа включва няколко хиляди души.
" Руската мафия "
През 2018 година немската полиция организира 26 следствия на така наречен „ Руска мафия “, три по-малко от година по-рано. Това е съвсем пет % от всички наказателни каузи, формирани в Германия по членове, свързани с проведената престъпност.
Докладът на Федералната работа по наказателни каузи (ВКА) изброява всички 15 републики на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, изселници от които немската полиция е класифицирала като „ съветска мафия “: в тази категория са включени и членове на банди измежду съветските имигранти.
В седем случая жители на Руската федерация управлявали банди, в четири - арменци, в други четири - грузинци. Хората от Молдова, Литва, Азербайджан и Украйна са по-малко дейни в проведената престъпност в Германия. Основните типове незаконна активност включват кражба на скъпи коли, трафик на опиати, рекет, киберпрестъпност, финансови измами и контрабанда на хора.
Чеченските проведени незаконни групи в Германия или по-точно бандите, в които преобладават, са сложени в обособена група в главата на отчета на BKA. През 2018 година бяха формирани осем наказателни каузи против членове на такива групи, седем от които по съмнение за рекет с потреблението на принуждение. " Представителите на чеченските незаконни банди ", пишат създателите на отчета, " са избухливи и непропорционално предразположени към принуждение. В три случая те се появиха във връзка със случаи на опит за убийства и осъществени убийства. "
Hells Angels и Bandidos
Някои мото клубове в Германия, като Hells Angels и Bandidos, „ се радват “ на непрестанно внимание то страна на полицията. Въпреки че официално те не се считат за незаконни банди, знае се, че доста от членовете им се занимават с сводничество и трафик на оръжие и опиати. Между рокерски групи се води битка за сфери на въздействие. Полицията в търсене на доказателства постоянно организира огромни специфични интервенции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР